Ytringsfrihet

Muslimer fikk sensurert kunst ved UiB

Et fotografi av kunstneren Margareta Bergman ble kjøpt inn av Universitetet i Bergen. Fotografiet viser en kvinne som ligger på magen med en bok på baken, og bærer tittelen ”Boken”. Men for noen var det var ikke boken som tiltrakk seg oppmerksomhet, men baken. Det ble klaget til ledelsen - og fotografiet ble raskt flyttet til en plass det ”ikke er til sjenanse”.

Rita Karlsen, HRS

Ifølge nettavisen for Universitetet i Bergen (UiB) var det i desember at bildet «Boken» av kunstneren Margareta Bergman ble hengt opp i lokalene til Bergen ressurssenter for internasjonal utvikling. Men der fikk det et kort liv.

Faksimile fra UIBs Nettavis som viser hvor «Boken» nå får henge – uten å sjenere noen?
Bergmans fotografi er en del av en serie som har navnet ”Slumpens ordning”. Det handler om ting som er plassert på steder der de ikke umiddelbart hører hjemme. En kvinne liggende på magen med en bok på baken hører således hjemme i slumpens ordning, men det gjorde det derimot ikke på UIBs ressurssenter for internasjonal utvikling.

– Vi har ofte gjester fra forskjellige kulturer. Besøkende fra enkelte kulturer har reagert på bildet fordi det ble for mye nakenhet. Noen av våre forskere har sett seg nødt til å dekke til bildet når vi har hatt gjesteforskere her, sier administrasjonssjef Kirsti Hagen Andersen ved Bergen ressurssenter for internasjonal utvikling.

Det er jo forståelig at ansatte ved ressurssenteret for internasjonal utvikling syntes det er slitsomt å måtte springe rundt å tildekke et bilde for at det ikke skulle støte noen, men hvorvidt det henger sammen med internasjonal utvikling, se det er jeg mer i tvil om.

Ved UIB prøver de derimot å forklare det hele med at utvalget som bestyrer kunsten ved universitetet, det såkalte Koro (Kunst i offentlige rom), tok hensyn til veggen bildet skulle henge på, fargene i rommet og at det passet at bildet skulle henge i nærheten av et bibliotek – men at de altså ikke tenkte på at noen av de som frekventerer ressurssenteret, og som forhåpentligvis er interessert i internasjonal utvikling, kunne oppleve seg støtt. Dermed bar det på befaring for UiBs estetiske utvalg rundt omkring på universitetet, og tror du ikke at de var svært så heldig: På veggen utenfor Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier manglet det noe. Det var som veggen på skriften lød: Her skal ”Boken” henge.Til Dagbladet.no forteller lederen for ressurssentret for internasjonal utvikling at de som reagerte på bildet gikk til ledelsen ved UiB:

– De som reagerte på bildet gikk til ledelsen ved Universitetet i Bergen, som fant det fornuftig å finne et nytt sted til det. Nå er det rundt en måned siden det ble flyttet, sier Hagen Andersen.

Både Hagen Andersen og professor Siri Meyer, som sitter universitetets estetiske utvalg, ble overrasket da reaksjonene kom:

– Dette er et internasjonalt senter, og jeg fikk beskjed om at det var spesielt muslimer som ikke likte bildet, sier Meyer til Dagbladet.

Dagbladet har ikke lyktes med å få noen kommentar fra kunstneren Bergman, men det er å håpe at hun lar seg inspirere av sensuren bildet hennes er utsatt for. Kanskje det neste bildet i ”Slumpens ordning” er et foto av en halvnaken muslim i et tilslørt ledelsesmøte ved UiB?