Terrorisme og ekstremisme

Nok en politiker henrettet i Pakistan

Pakistansk minoritetsminister Shahbaz Bhatti ble i dag drept da ukjente gjerningsmenn åpnet ild mot bilen idet han var på vei til jobb. Bhatti, som var den eneste kristne ministeren i regjeringen, har gått inn for endringer i Pakistans strenge blasfemilovgivning.

Rita Karlsen, HRS

Ifølge ndtv.com ble Shahbaz Bhatti drept i et kuleregn i et boligområde i Islamabad. Uten at noen kjenner til hvorfor Bhatti ble drept, kobles ugjerningen til at Bhatti ikke var muslim, men kristen, og at han hadde foreslått å endre landets strenge blasfemilover.

Bhatti er således den andre toppolitikeren i Pakistan som reglerett blir henrettet på åpen gate etter at blasfemilovverket er blitt offentlig diskutert. Blasfemiloven har vært i søkelyset siden november da en kristen firebarnsmor ble dømt til døden for blasfemi. Kvinnen, Asia Bibi, nekter for at hun har spottet islamstifteren Muhammed.

I januar ble guvernøren i Punjab, Salmaan Taseser, drept av ni skudd mens han drakk kaffe på Koshar Market i Islamabad. Han var den eneste politikeren som støttet Bibis sak offentlig og som i historisk kronikk gikk mot Pakistans blasfemilov og tok til orde for at Bibi skulle benådes. Etter at Taseer ble drept skal den nå avdøde Bhatti ha organisert flere minnestunder for han.

Det stilles nå spørsmål ved hvorfor Bhatti var uten sikkerhetsvakter. Bhatti skal ha mottatt drapstrusler for sin kamp for kristnes rettigheter i Pakistan, da spesielt knyttet opp til blasfemilovverket som utelukkende rammer ikke-muslimer. I august i fjor skal kristne i byen Gojra i Punjab ha blitt angrepet, der over 50 hus ble satt i brann og syv døde.

Blasfemilovverket regnes som svært diskriminerende mot religiøse minoriteter i Pakistan, noe som erkjennes av både liberale pakistanere og ulike menneskerettighetsorganisasjoner. Likevel er det svært vanskelig å få gjort noe med lovverket, da de som støtter dagens blasfemiregler rett og slett tar loven i egne hender. Det er heller ikke uvanlig at folk dømmes til døden for blasfemi mot Muhammed, men dommen blir ikke fullbyrdet. Flere er også frikjent etter at de har anket. Det betyr derimot ikke at de samme går fri, for mange av dem blir myrdet av islamister. Gjerningsmennene blir sjelden eller aldri tatt.