Islam

Brorskapet trer frem?

Et romantisk forhold mellom en muslimsk kvinne og en kristen mann skal ha medført til sammenstøt i Egypt. Kristne beskylder Det muslimske brorskapet for at å stå bak kirkebrenning.

Rita Karlsen, HRS

Nå kan det synes som om ”hvetebrødsdagene” i Egypt begynner å røyne på. Etter at det er blitt rapportert om at folket, på tvers av kjønn, politisk og religiøs tilhørighet, gikk arm i arm på Tahir-plassen for å velte president Hosni Mubarak, trer hverdagen tilbake.

Spenningen mellom kristne og muslimer er igjen satt på den egyptiske dagsorden, melder Kristeligt Dagblad. I går kom det til voldelige sammenstøt og avbrenning av en kirke i det sydlige Kairo. Gårsdagens hendelse skal være som et direkte resultat av offentliggjørelsen av et romantisk forhold mellom en muslimsk kvinne og en kristen mann. Forholdet mellom disse to førte først til en voldsom kamp mellom de respektive familiene, som endte med at begge fedrene ble drept. Samtidig ble en kirke i landsbyen Sol syd for Kairo satt i brann av flere tusen muslimske demonstranter. Ifølge øyevitner skal kirkens kors først ha blitt tatt ned av kirken, før kirkens gassbeholdere ble antent. Nyhetsbyrået AP melder at kristne ble eskortert ut av kirken før den ble satt fyr på.

Den koptiske presten Phelopater fra Bulak Dakrur i Helwan-provinsen syd for hovedstaden fordømmer kirkebrenningen og hevder at den tidligere forbudte organisasjonen Det muslimske brorskapet står bak. Også biskop Theodyssius fra Giza i Kairo antyder i en kommentar at brorskapet kan stå bak angrepet.

– Kirken ble brent av bøller og illegale grupper som ønsker å skape intern splid, sier Theodyssius.

Biskopen oppfordrer Egypt væpnede styrker til å verne om det koptiske mindretallet, som skal utgjøre om lag 10 prosent av landets om lag 84 millioner innbyggere. Amr Hamzawy fra Carnegie Midtøsten-senter i Beirut hevder at den egyptiske befolkningen har tolerert diskriminering av kopterne, og at regjeringen aldri har funnet noen løsning på situasjonen. Spørsmålet er om det politiske vakuum i Egypt kan bidra til å forverre situasjonen mellom muslimer og kristne.