Ytringsfrihet

Religiøs sjikane

Det viser seg at det kan være svært farlig for en innvandrer i Danmark å forlate islam og konvertere til en annen religion. Kristne og ateister sjikaneres av muslimer.

Rita Karlsen, HRS

DR-programmet Deadline fortalte i går hvordan kristne og ateister i Danmark sjikaneres av personer med muslimsk tilhørighet. De fastslår at det kan være svært så farlig å forlate islam til fordel for en annen religion.

De Konservatives integreringsordfører, Naser Khader, sier til Ritzau at det ikke bare kan være farlig, men faktisk livsfarlig.

Khader hevder også at mange kristne som kommer fra muslimsk dominerte land går stille i dørene hva gjelder deres religion:

– Det er grotesk, at det skal være sådan i et land som Danmark. Men nogle har ikke fattet at den religionsfrihed, som de selv nyder godt af, også gælder retten til at sige nej til den samme religion, sier Khader.

Den iranskfødte kristne presten, Massoud Fouroozaneh, er en av dem som har fått merke dette på kroppen, melder DR.dk. For å unngå hærverk og sjikane har han valgt å flytte fra Vollsmose til en liten by på et hemmelig sted.

Fouroozaneh er prest i immigrantmenigheten Church of Love. En av menighetens medlemmer, en albaner fra København, ble for få uker siden overfalt av sine landsmenn. Begrunnelsen var at han gikk med et kors rundt halsen og har overveid å la seg døpe. Fouroozaneh selv har fått ramponert bilen, blant annet ved knuste ruter. Man antar at et kors i bilens frontrute har utløst hærverket.

Dansk Folkeparti (DF) har bebudet at de vil bringe saken frem i Folketinget. De ønsker også at integreringsminister Birthe Rønn Hornbech (V) skal understreke religionsfriheten overfor representanter for muslimske trossamfunn.

Khader har ingen tro på at problemet kan løses gjennom lovgivning. Han tror likevel at det ville være en god idé om integreringsministeren inviterte imamer til et møte om temaet, selv om det antas at bare 10 prosent av muslimene i Danmark har relasjoner til moskeene og deres religiøse ledere.

– Ministeren kunne holde et indlæg om Grundtvig og religionsfrihed. Det kunne imamerne så bringe videre i deres fredagsprædiken og i dette forum indskærpe betydningen af forsoning, tilgivelse og tolerance, sier Khader.

Khader tror et slikt budskap ville videreformidles til en større krets, selv om han mismodig legger til:

– Men desværre ser vi nogle steder en stigende intolerance, religiøs og politisk, og især blandt tredje-generations-indvandrere.