Vold og overgrep

Ikke noe ”ungdomsopprør” i Rosengård

I natt var det i gang igjen, for tredje gang på en uke. Tilfeldige personer ble beskutt med raketter og en bil sto i full fyr. Politiet karakteriserer opprøret som voldsomt. Samtidig sier de at bråket i Rosengård må avvises et ungdomsopprør. – Det er voksne menn som står bak angrepene, sier informasjonsleder i Skånepolitiet.

Rita Karlsen, HRS

Malmös innvandrertette bydel Rosengård er kjent for sine herjinger, til tross for at politiet mener situasjonen har bedret seg siste halvår. Men i årevis har det vært en rekke opptøyer i bydelen, der offentlige tjenestefolk, om det så er fra brannvesenet, helsetjenesten eller politiet, trenger beskyttelse for å få utført sitt arbeid. ”Alle” i Rosengård kan utsettes for angrep, alt fra tilfeldige personer, bussjåfører, ansatte på offentlige kontorer, rett og slett ingen kan føle seg trygg i det offentlige rom.

Gjennomgangstonen har vært at hærverket og angrepene er å karakterisere som et ”ungdomsopprør”. Nå setter politiet fotet ned. De fastslår at det er voksne menn som står bak de voldsomme angrepene.

Nattens hendelse karakteriseres som voldsom. En bil ble totalvrak innen redningstjenesten – med hjelp av politiet – kunne ta seg frem og slukke. Ingen mennesker kom til skade, men det var kraftige smell og raketter i alle retninger, melder Expressen.se.

– Men det var kraftiga smällar och raketerna ven åt alla håll. Flera bilar var nära att träffas, säger Kvällspostens fotograf Oscar Persson som fanns på plats innan poliserna hann fram.

– Det var kaotiskt, människor fick fly undan in i port-uppgångar och till tvärgator.

I natt var politiet forberedt. Det er tredje gang på en uke at de møter et 15-talls menn samlet for konfrontasjon med politiet. Mennene er bevæpnet med alt fra brostein til raketter. Når sikkerhetsutstyrt politi, titalls politipatruljer med hunder, samordner innsatsen og nærmer seg opprørerne dempes motstandskraften. Gjengen løses opp og forsvinner inn i hus, bakgårder eller ned i kjellere, men noen blir igjen. Ingen av mennene ble pågrepet, men flere ble identifisert og kroppsvisitert. Noe våpen ble ikke funnet, men noen av mennene ble tatt for å være i besittelse av en mindre mengde narkotika. Alle de identifiserte er navngitt og anmeldt for brannstiftelse og voldsomt opprør.

Det er voksne menn som står bak aksjonene, sier informasjonsleder Calle Persson ved Skånepolisen. De fleste mennene er i 25-30-årsalderen. Ingen av dem er yngre enn 17 år.

– Det finns anledning att se allvarligt på de här upprepade attackerna med polisen som måltavla. I går utsattes ju även andra för fara, säger Calle Persson.

– Det handlar inte om pojkstreck som kan bearbetas i samråd med skola, föräldrar och sociala myndigheter. Det här är aktioner av vuxna män.

Politiledelsen og nærpolitiet i Rosengård jobber tett sammen med vurderingen av den siste tids utvikling i bydelen. Det omfatter også to brannforsøk av politikjøretøyer. Men hva som har utløst opptøyene denne gange, har politiet ikke noen klar formening om. De håper det er ”tilfeldig”:

Man hoppas bara att våldsdåden är tillfälliga avbrott i det senaste årets trend av ökad stabilitet, minskad skadegörelse, allt färre konfrontationer, bränder och misshandlar.