Islam

Frykter ikke islam

En ny undersøkelse fra Danmark viser at flertallet av danskene, syv av 10, ikke ser på islam som en trussel mot samfunnet. Det antas å henge sammen med at danskene har lært seg å skille mellom religionen islam, islamisme og muslimer. Forskere kaller det modenhet.

Rita Karlsen, HRS

En ny undersøkelse fra Center for Forskning i Islamisme og Radikaliseringsprocesser (CIR) avdekker at omlag syv av 10 dansker ikke betrakter religionen islam som en trussel. Senterets leder, Mehdi Mouzafarri, er glad for resultatet.

– Undersøgelsen viser, at danskerne er blevet markant bedre til at skelne mellem religionen islam, religionens udøvere og islamisme. Det tyder på en modenhed i befolkningen og på, at danskerne stadig er et tolerant, åbent og selvkritisk folk, sier Mouzafarri til Kristeligt Dagblad.

Mouzafarri mener videre at et annet svar i undersøkelsen, nemlig at 52 prosent mener at danskene har et dårlig forhold til islam, bekrefter at det har vokst frem nyanser i forhold til islam. Det er særlig den unge generasjonen som ikke ser på islam som noen trussel, men jo eldre jo mer kritisk: nesten 60 prosent av de over 70 år er uenige i at islam ikke utgjør noen trussel.

Professor Jørgen Bæk Simonsen støtter Mehdi Mozafarris vurderinger:

– Der er tilsyneladende en nuancering undervejs, hvor islam og muslimer i større omfang holdes ude fra hinanden. Det er efter min bedste vurdering et positivt træk, for det er kun med en nuancering, at vi i det offentlige rum kan tilvejebringe en ramme uden generaliseringer, sier Bæk Simonsen og fortsetter:- Det gælder også Integrationsministeriet, hvor et nyt hold medarbejdere, som er født ind i et flerkulturelt samfund, i langt højere grad har viden om, hvad det betyder og kræver. Det havde været utænkeligt for 15 år siden.

Folketingspolitiker Karen Jespersen (V), som har markert seg som kritisk til islams inntog i det danske samfunnet, og som har skrevet flere bøker om temaet sammen med Ralf Pittelkow, mener også at danskene er blitt bedre til å skille mellom en ytterliggående muslimsk sammenslutning som Hizb ut-Tahrir og flertallet av alminnelige muslimer:

– Pointen i vores bøger er jo netop, at islam både er en religion og samfundsideologi, og det er sidstnævnte, vi skal bekæmpe. For langt de fleste muslimer i Danmark er islam en religion og ikke andet, sier Jespersen.

Men til gjengjeld etterlyser Karen Jespersen de ”alminnelige muslimske røstene” i debatten. I forbindelse med Jespersen/Pittelkows siste bok Islams magt: Europas nye virkelighed har paret holdt en rekke foredrag rundt om i Danmark. Jespersens erfaring er at danskene nettopp ønsker å høre hva vanlige muslimer har å si:

– I de seneste tre måneder har vi holdt måske 30 foredrag, og her er der stor glæde, når der dukker muslimer op, og de efterlyses, hvis der ikke er nogen. Danskere vil gerne høre, hvad såkaldt almindelige muslimer har at sige, forklarer hun.

I undersøkelsen fremkommer det også at ni av 10 ikke bekymrer seg for å ha muslimske naboer. Med andre ord ser det ut som om de ”danske tilstander” er på riktig spor.