Terrorisme og ekstremisme

Planla tre angrep

Svensk sikkerhetspoliti, Säpo, mener at selvmordsbomberen i Stockholm hadde planer om å gjennomføre tre bombeangrep. Etter bilbomben skulle han til det populære varehuset Åhléns og deretter til Stockholms sentralstasjon. Men på veien feilet han.

Rita Karlsen, HRS

Det første angrepet var knyttet til bileksplosjonen, men det andre – der han selv døde – tror politiet var en feiltagelse. Säpo mistenker at svenskirakeren, som de mener er identifisert til Taimour Abdulwahab (28), hadde med seg tre bomber som han skulle detonere midt ut i julehandelsrushet i Stockholm. Dette handlet om en bilbombe, et belte med tolv seriekoblede rørbomber og en ryggsekk med spiker og en større bombe, melder expressen.se.

I krysset Drottninggatan/Olof Palmes gata i Stockholm sentrum forlot Abdulwahab bilen, som kort tid etter eksploderte. Men bare noen hundre meter unna, lenger ned Drottninggatan i retning varehuset og sentralstasjonen, sprengte mannen seg selv i luften. Säpo tror denne eksplosjonen var en feiltagelse.

Vitner har fortalt at mannen mistet noe på bakken, som han plukket opp. Deretter forsvant han raskt nedover en sidegate, Bryggargatan, og kort tid etter kunne man høre en eksplosjon. Et annet vitne mener at mannen også mistet noe på bakken rett før han eksploderte.

– Han tog upp något från marken och när han tryckte det mot kroppen small det, har vittnet berättat för polisen erfar Expressen.

Säpos Anders Thornberg forteller at de nå begynner å få en rimelig god oversikt over hendelsesforløpet. Kroppsbomben detonerte ti minutter etter bilbomben, og da sto mannen vendt mot en husvegg. Nettopp denne posisjonen førte til at mannen bare skadet seg selv.

– Vi är väldigt glada över att det inte blev allvarligare följder av det här, säger Thornberg till Expressen.

Den tekniske undersøkelsen konkluderer med at han hadde en gjennomtenkt bombeplan som skulle lede til to kraftige eksplosjoner i julehandelen. Bilbomben kan således ha vært en avledningsmanøver.

I et belte rundt magen skal han ifølge vitner ha hatt tolv sprengladninger. Disse rørbombene var seriekoblet og koplet til en utløser. Men da det først gikk av, så var det bare en av disse bombene som faktisk eksploderte.

I tillegg hadde han metallkuler i beltet, og noen av disse ble spredd rundt under eksplosjonen. Det gikk ut over vinduer og annen bygningsmasse, men ingen ble alvorlig skadet av prosjektilene. Bombesekken skal derimot ikke ha eksplodert. Sprengladningen i ryggsekken skal ha vært koblet til en utløsningsordning til en mobiltelefon. Denne ble funnet på eksplosjonsplassen.

– Det är inte ovanligt att mobiltelefoner som går att ringa till används som fjärrutlösare för bomber, säger Bo Janzon.

Säpo jobber ut fra teorien at etter bilbomben skulle de to andre bombene, ryggsekken og beltebombene, sprenges på varemagasinet Åhléns og på sentralstasjonen. Politiet mener han skulle sette ryggsekken på det ene stedet, utløse bomben i den og deretter sprenge seg selv i luften på det andre stedet. Det synes derfor sikkert at mannens plan var å ta med seg så mange som mulig i døden.

Heldigvis mislyktes denne mannen. Men er historien herved slutt? Det er spørsmålet de fleste stiller seg, og ingen kan svare. Samtidig kan vi ikke la frykten styre. For å spre slik frykt er en del av strategien, og lar vi oss påvirke for mye underlegger vi oss denne forskrudde strategien.