Terrorisme og ekstremisme

Avverget terrorangrep i London

Ikke før har den tragiske hendelsen i Sverige roet seg noe ned, før lignende planer avdekkes i Storbritannia. I Sverige er politiet usikre på om bombemannen opererte alene, mens politiet i Storbritannia har arrestert 12 menn. Britisk etterretning mener at de hadde tenkt å gå til angrep midt i Londons julerush og mot kjente attraksjoner i London.

Rita Karlsen, HRSPolitiet hevder at de 12 arresterte mennene var på et ”avansert stadium” av planlegging. Det skal ha vært en serie koordinerte angrep på butikker, banker og kjente attraksjoner. Populære handleområder i West Midlands og området rundt Whitehall i London, der parlamentet ligger, skal ha vært blant målene.

Storbritannias innenriksminister Theresa May hevder at Storbritannia sto overfor et seriøs og reelt terrorangrep.

Det hevdes i britiske medier at angrepet skal ha blitt avverget kort tid før de skulle utføres.

Som i Sverige, der politiet bare kort tid før bombemannen sprang seg i luften pågrep terrormistenkte for deretter å løslate dem, har politiet i Storbritannia flere mislykkede arrestasjoner bak seg. Anti-terrorenheten, under navnet M15, er således blitt beskyldt for å overdrive terrorfaren. Men denne gangen hevdes at politiet har hatt is i magen, og slått til på riktig tidspunkt.

Etterretning skal ha hatt de 12 mennene under oppsikt i flere måneder, men politiet skal ha bestemt seg for å gå til aksjon da de fanget opp kommunikasjon om at de nå pågrepne var klare til å begå terroren. Britisk politi er svært tilbakeholdne med informasjon om de avdekkede angrepene.

De pågrepne mennene skal være mellom 17 og 28 år. De ble pågrepet i Stoke on Trent, Cardiff og London. De er alle britiske statsborgere, de fleste med bakgrunn fra Bangladesh. Det mistenkes at mennene skal være påvirket al-Qaida på den arabiske halvøy og predikanten Anwar al-Awlaki, som regnes som en sentral ideolog i al-Qaida.

Ifølge britisk politi kan ikke gårsdagens arrestasjoner knyttes til terrorangrepet i Stockholm. Det til tross for at irakiske myndigheter i forrige uke mente at angrepet i Stockholm var del av en serie planlagte terrorangrep før jul. Dette ble imidlertid avvist både av britiske og tyske myndigheter.

Og som Stockholmsbomberen – og alle andre terrorister – er også disse mennene kjent som ”hyggelig og grei”.