Forskjellsbehandling og diskriminering

Kristen kvinne dømt til døden i Pakistan for blasfemi

Den 45-årige firebarnsmoren Aisa Bibi er dømt til døden ved hengig fordi hun som kristen har krenket profeten Muhammed. Kristne grupper og menneskerettighetsforkjempere fordømmer dommen og oppfordrer til at blasfemiloven skal oppheves.

Rita Karlsen, HRS

Asia Bibi benekter blasfemi og hevder at hun blir forfulgt for sin tro i et land der kristne rutinemessig blir møtt av trakassering og diskriminering. Hun har vært holdt fengslet siden juni i fjor.

Hennes støttespillere sier at hun vil nå anke dommen avsagt i en lokal domstol i byen Sheikhupura, nær storbyen Lahore.

Hennes mann, Ashiq Masih, forteller til The Telegraph at han ikke har klart å fortelle om den groteske dommen til to av sine barn.

– Jeg har ikke fortalt to minse to yngste døtre om rettens avgjørelse, sier han, og fortsetter: – De spurte mange ganger etter moren sin, men jeg har ikke mot til å fortelle dem at dommeren har dømt deres mor til dødsstraff for en forbrytelse hun aldri har begått.

Bibi jobbet ute på åkeren sammen med en gruppe andre kvinner da hun ble bedt om å hente drikkevann. Men da Bibi returnerte med vannet nektet hennes muslimske arbeidskollegaer å drikke vannet, da det var ”urent” siden det var hentet av en kristen kvinne. En helt vanlig holdning blant muslimer i Pakistan.

Hendelsen utløste at Bibi senere ble overfalt av mobb. Politiet ble tilkalt og de tok henne med til en politistasjon for å ivareta hennes sikkerhet.

Shahzad Kamran, fra ett av departementene i Pakistan, forklarer at politiet var under press fra den muslimske mobben, inkludert geistlige, som hevdet om at Asia Bibi måtte drepes fordi hun hadde snakket stygt om profeten Muhammed.

– Så etter politiet reddet livet hennes, registrerte de saken som en blasfemisak mot henne, forteller Kamran.

Han forteller videre at hun har blitt holdt i isolasjon i mer enn ett år, før hun nå ble dømt til døden på mandag. Men han legger til: «Retten var klar: Hun var uskyldig og hadde ikke sagt de ordene.»

Likevel dømmes hun altså til døden.

Menneskerettighetsgrupper mener at blasfemiloven ofte brukes til å diskriminere religiøse minoriteter, slik som landets anslagsvis tre millioner kristne (av en befolkning på rundt 180 millioner).

Ali Hasan Dayan, fra Human Rights Watch, sier at blasfemiloven er i utakt med rettigheter som er garantert under Pakistans grunnlov og bør oppheves.

Det er lett å være enig med Dayan, men det bør ikke være enkelt å overse den avsagte dommen overfor Bibi. Verdenssamfunnet må reagere overfor Pakistan som lar de forskrudde lokale domstolene herje fritt.