Terrorisme og ekstremisme

Al-Qaida ville angripe København

En fortrolig avhørsrapport som den danske avisen Jyllands-Posten har fått tak i, avdekker at en av verdens farligste terrorister undersøkte mulighetene for et angrep på København. Dermed var det ikke bare avisens lokaler, som i dag er underlagt strenge sikkerhetstiltak, som var målet for terrorhandlinger.

Rita Karlsen, HRS

Den fortrolige rapporten som Jyllands-Posten er i besittelse av, viser at avhør av den amerikansk-pakistanske terroristen David Headley avdekker at en av verdens mest ettersøkte terrorister, Ilyas Kashmiri, ønsket å gjennomføre angrep mot en rekke mål i København og ikke bare mot avisens lokaler.

Headley ble anholdt i Chicago i oktober 2009 siktet for terrorplaner mot Jyllands-Posten. Han har siden erkjent at han også var involvert i terrorangrepet i Mumbai i India hvor 166 personer ble drept.

I 2009 skal Kashmiri ha undersøkt mulighetene for å gjennomføre terrorangrep I rapporten fremkommer det at i mai 2009 møtte Headley den beryktede Kashimiri i et hus i Pakistan. Huset skal ha vært fylt med selvmordsvester, og det ble snakket om generelle angrep mot mål i København.

»Under møtet ble jeg bedt om at konsentrere mine krefter om angrepet på Danmark snarest mulig,« skal Headley ha fortalt til etterforskerne.

Da Headley ble pågrepet var han i besittelse av informasjon om blant annet hovedbanegården, rådhusplassen i København og Livgardens kaserne.

Jyllands-Posten mener avhørsrapporten vitner om at truslene fra al-Qaida i denne saken er mer alvorlig enn tidligere antatt.

Politiets etterretningstjeneste (PET) vil ikke kommentere opplysningene, mens seniorforsker Lars Erslev Andersen, Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, mener at selv om angrep på Jyllands-Posten har stor symbolverdi så er det et ”vellykket” angrep i seg selv som er det sentrale:

»Jyllands-Posten har stor symbolværdi, men det er ikke sikkert, at det vil gøre den store forskel, hvis det lykkedes med et angreb et andet sted i København. Det er tankegangen,« sier Erslev Andersen.

Han støttes av sin svenske kollega Magnus Ranstorp, forskningssjef ved Forsvarshøjskolen i Stockholm:

»Et angrep et sted i Danmark er lett at forstå pga. Muhammed-tegningene,« sier Ranstorp.

David Headley forsøkte å rekruttere martyrkrigere både i Sverige og i Storbritannia. Ifølge Jyllands-Posten var ”unge europeiske utseende menn med den rette muslimske tro, den rette trening og det rette mot”, særlig interessant.

En slik mann fant Headly, etter tips fra Ilyas Kashmiri, i en marokkanskfødt svensk mann med fornavnet Farid. Headleys beskrivelse av turen til Stockholm har ikke vært omtalt verken av de danske, svenske eller amerikanske etterretningstjenester, til tross for at Headleys liv har vært beskrevet i detalj.

Jyllands-Posten har ikke klart å få bekreftet Farids fullstendige identitet, og den svenske etterretningstjenesten Säpo vil ikke opplyse om han har vært anholdt eller avhørt. De viser til at de aldri uttaler seg om enkeltpersoner.Jyllands-Posten spekulerer i om det var denne saken som fikk Säpo til å heve trusselnivået i Sverige 1. oktober:

»Det skjedde på bakgrunn av en spesifikk trussel mot Sverige. Jeg kan ikke bekrefte eller avkrefte om det har noen forbindelse til David Headley,« sier Patrik Peter, talsperson i Säpo.

Headleys møte med Farid hadde derimot ikke det utfallet som Headley ønsket seg:

»Farid fortalte meg at han ble konstant overvåket og at han ikke var i stand til å delta i Danmark-prosjektet,« forteller Headley ifølge avhørsutskriften.

Opplysninger om forsøket på rekruttering i Sverige er også nytt for terrorforsker Magnus Ranstorp:

»Der er ikke kjente grupper eller nettverk i Stockholm som har slike forbindelser til al-Qaida-grupperinger. Men man vet at der er individer og enkeltpersoner i Stockholm som har kontakter til både Pakistan og Afghanistan. Man vet også at noen har vært i treningsleire der ute,« sier Ranstorp.

Utover reisen til Sverige besøkte Headley også to potentielle terrorister, Basharat og Sufiyaan, i Derby i Storbritannia. Begge har røtter i Kotali-området i Pakistan. Basharat var ikke interessert i å arbeide for terrorlederen Ilyas Kashmiri, som han mente var korrupt. Sufiyaan, som i Storbritannia gikk under navnet Simon, meldte seg derimot klar. Amerikanske myndigheter opplyste i oktober i år at begge fortsatt var på frifot. Det var for øvrig Headleys møte med Basharat og Sufiyaan som fikk de britiske myndighetene til å alarmere amerikanske myndigheter, som igjen anholdt Headley da han forsøkte å reise til Pakistan i oktober 2009.

Dermed ser det ut som om Danmark i lang tid fremover må leve med de irrasjonelle reaksjonene etter Muhammed-tegningene, og desto viktigere at vi alle andre står opp for frihetsverdiene. Det er vårt ansvar.