Islam

Ingen kirke, ingen moské

Jonas Gahr Støre vil hindre at Saudiarabiske petrodollar finansierer moskeer i Norge, så lenge det ikke er lov å bygge kirker i Saudi-Arabia.

Rita Karlsen, HRS

Etter at avisa Nordlys har tatt et prisverdig kritisk blikk på deler av det muslimske miljøet og planene om et storstilt moskébygg i Tromsø, har endelig nasjonale medier våknet.

Først ute er VG. De skriver i dag at saudiarabiske myndigheter og rike privatpersoner vil bygge moskeer for flere titalls millioner i Norge. Som kjent er dette fullt lovlig etter norske lover om økonomisk støtte til trossamfunn. Men det er et forbehold ifølge VG: norske myndigheter må godkjenne støtten.

Derimot gjør Utenriksdepartementet (UD) noe som må kunne kalles uvanlig. For UD nekter ikke bare å godkjenne moskébidragene, men i et svar til Tawfiiq islamske senter (Oslo) skriver UD at det ville være «et paradoks og unaturlig om det ble gitt godkjenning til finansiering fra kilder i et land der det ikke åpnes for religionsfrihet».

– Vi kunne bare sagt nei, av prinsipp gir ikke UD slike godkjenninger. Men når vi først blir spurt, benytter vi muligheten til å legge til at en godkjenning vil være paradoksal all den tid det er straffbart i Saudi-Arabia å etablere kristne trossamfunn, sier Jonas Gahr Støre til VG.Statssekretær

Espen Barth Eide besøker Saudi-Arabia i dag, og skal ta opp pengestøtten:

– Jeg oppfatter at mange av mine europeiske kolleger har det samme problemet, og Norge vil ta saken opp i Europarådet, sier Støre.

– Kan det bety en innskrenking av muligheten til å gi økonomisk støtte til trossamfunn?

– Det blir en debatt storting og regjering eventuelt må ta.

Svaret fra UD er til Tawfiiq islamske senter, men Støre opplyser at også trossamfunnet Alnor som vil bygge moské i Tromsø med støtte fra en saudiarabisk forretningsmann, vil få et likelydende svar.– Vi har religionsfrihet.

Den siste uken har avisen Nordlys skrevet en artikkelserie om Alnor med oppslag som «Muslimsk leder i Tromsø knyttet til terrornettverk» og «Islamske fundamentalister i Saudi-Arabia sponser moské i Tromsø».

– Er det den saudiarabiske retningen av islam, wahabisme, som blir for kontroversiell i Norge?

– Jeg har merket meg at den saudiske retningen har et profilert syn på islam, men jeg vil ikke være dommer for hvilke skoler eller retninger i islam som etablerer seg i Norge. Vi har religionsfrihet. Dette handler om hvilke lover som finnes i landet der pengene kommer fra, sier Støre til VG.

Styret i Tawfiiq islamske senter ønsker ikke omtale av saken, eller å gi noen kommentarer, opplyser advokat Shazad Nazir på vegne av menigheten

Se også fra avisa Nordlys: