Forskjellsbehandling og diskriminering

Tildekket med feil tildekking

Mens debatten om burka og niqab raser i store deler av Europa, der striden står om hvorvidt det er en rettighet å kunne være heltildekket i det offentlige rom eller ikke, fikk et par på Skjetten erfare at det ikke gjelder all form for tildekking. De kom til den lokale bensinstasjonen ikledd finlandshetter – og fikk hodeplaggene konfiskert av politiet.

Rita Karlsen, HRS

Det var natt til onsdag at de to maskerte personene, som det heter i rb.no, ble observert utenfor Shell på Skjetten.

– De prøvde å ta seg inn på bensinstasjonen, forteller operasjonsleder Terje Skaftnes i Romerike politidistrikt.

Men betjeningen likte slett ikke synet og åpnet ikke opp for de to finlandshettekledde personene. De valgte heller å betjene dem gjennom en luke.

– Dermed framsto de som vanlige kunder, sier Skaftnes.

Betjeningen innrømmer at opplevelsen ikke var positiv, og får støtte av politiet:

– De skapte en viss frykt, det er ikke måten å gjøre det på hvis man bare skal handle, sier operasjonslederen.

Kort tid etter hendelsen fikk politiet kontakt med de to personene. De hadde derimot ingen forklaring på hvorfor de hadde på seg finlandshettene. Politiet valgte å beslaglegge hodeplaggene og tok hånd om de to personene, en 22 år gammel jente og en 17 år gammel gutt fra Skedsmo.

Det er interessant at ”dette ikke er måten å gjøre det på, hvis man bare skal handle”. Men hadde de samme benyttet burka eller niqab hadde det altså vært en akseptabel maskering? Personlig tror jeg det kunne utløst samme frykt, bare at samme reaksjon fra betjeningens side kunne ført til beskyldninger om diskrimineringen. Vi går en trøblete fremtid i møte hvis vi ikke snart etterlever fru Justitia’s bind for øynene – upartiskhet.