Ytringsfrihet

Tegner under jorden

17.09.10. Hun oppfordret til en ”Alle tegner Muhammed-dag” som en protestaksjon mot alle truslene og volden som eskalerte i kjølevannet av Muhammed-karikaturer. På denne måten håpet den amerikanske tegneren Molly Norris at flest mulig skulle vise at ”vi ikke redd”. Nå har hun selv måtte gå under jorden.

Rita Karlsen, HRS

Molly Norris lanserte 20.mai 2010 som ”Everybody Draw Muhammed-Day” på Facebook som et direkte resultat av at skaperne av South Park ble drapstruet på grunn av en Muhammed-spøk. På selve ”tegnedagen” svarte blant annet Pakistan med å stenge av tilgangen til Facebook, der også tusenvis demonstrerte mot tegneaksjonen.

Flere reagerte positivt på aksjonen, ikke minst ”vår egen” Vebjørn Selbekk, som hevdet at aksjonen kunne føre til at det ikke bare blir noen får som blir sittende med alle truslene og ubehaget med å forsvare ytringsfriheten.

Vel, nå har i alle fall Selbekk og et par andre i det som må kunne kalles minoritetsgruppa, fått selskap av initiativtaker Molly Norris – eller det som var Molly Norris. I dag ”eksisterer” hun ikke lenger. Ifølge Seattle Weekly, som var avisen som opprinnelig publiserte Nollys illustrasjon til Muhammed-tegne-dagen, har Nolly fått sterke oppfordringer fra FBI om å gå under jorden. Hun har dermed flyttet, endret sitt navn og slettet sin opprinnelige identitet.

Den islamistiske leder Anwar al-Awlaki, som visstnok oppholder seg i Jemen hvor han propaganderer for terrorangrep mot Vesten, skal i sommer ha formidlet på hjemmesiden at Norris er et «primært mål».

Norris skal selv ta det med livets letthet, og hun sammenligner situasjonen med kreft:

– It might basically be nothing, it might be urgent and serious, it might go away and never return, or it might pop up again when she least expects it.

Men neida – husk: frykten styrer ikke. Det er det bare noen paranoide som i villfarelsen mener.