Politikk

SD’s hjemmeside hacket

Motstanderne til Sveriges valgvinner, Sverigedemokraterna (SD), gjør det usedvanlig enkelt for SD å vinne sympati. Nå har noen hacket SD’s hjemmeside og publisert navn og til dels adresser på 5.700 svensker som har vist interesse for SD.

Rita Karlsen, HRS

De innbitte motstanderne til Sverigedemokraterna, SD, hevder ikke bare at partiet er innvandrerfiendtlig, men også udemokratisk. Da er det ekstra trist at motstanderne tar i bruk metoden de tilsynelatende er så sterkt imot.

SD ble den store valgvinneren i Sverige idet partiet tok seg inn i Riksdagen med en oppslutning på 5,7 prosent som tilsier 20 mandater. På forhånd hadde de etablerte partiene og media gjort hva de kunne for å holde SD borte fra valgkampen, en strategi som må kunne sies å være særdeles mislykket. Når så SD’s representasjon i Riksdagen er en realitet, tar motstanderne i bruk ulovlige metoder for å lage trøbbel for SD. Det blir neppe en mer vellykket strategi.

5.700 personer som har vært i kontakt med SD henges nå ut på internett, melder Aftonbladet.se. En av kvinnene som er på denne listen, er tydelig forbannet:

– Det känns för jävligt. Jag tar det här som ett hot mot mina demokratiska rättigheter, säger en kvinna från Västra Götaland som finns med på listan.

Hennes adress finns nu tillgänglig för vem som helst att kolla upp.

– Jag är i chock. Jag kan inte ringa polisen fort nog. Jag står för att jag röstat på Sverigedemokraterna, men det här känns som ett hot mot mina rättigheter, säger kvinnan som vill vara anonym.

En mann fra Stockholmsområdet er også irritert, men tar det visstnok mer med livets letthet:

– Det här känns inte bra, men vad ska man göra åt det? Det är inte ovanligt i dessa tider att det hackas hit och dit, säger han.

IT-eksperten Joakim von Braun kaller det en alvorlig hendelse, og mener at den som har hacket nettsiden kan ha gjort seg skyldig i flere lovbrudd:

– Det första brottet är att man brutit sig in och tagit information från SD, det andra är att man publicerar den här privata informationen på nätet, det är ett brott mot personuppgiftslagen. Lagen säger dessutom att politisk information och facklig information är bland de två saker man ska värna mest om.

Ifølge Aftonbladet fremkommer det av dataene som er hacket og spredd om de uthengte personene har vært i kontakt med SD for å få mer informasjon eller om de har ønsket å jobbe aktivt for partiet.

SD’s pressesekretær Erik Almqvist mener hackingen er en trussel mot demokratiet, og et forsøk på å skremme medlemmene:

– Men om det här är ett försök att lägga ut vårt medlemsregister på riktigt är det ytterst allvarligt. Vi är ett parti med medlemmar som riskerar att misshandlas, hotas om våld, bli av med jobb och liknande. Det här är ett hot mot demokratin, säger han.

Han tror att det hela är ett försök att skrämma medlemmarna.

– Självklart kommer vi att polisanmäla och försöka spåra vem som ligger bakom den här hemsidan. Det här är ju direkt brottsligt.

Jeg finner ikke at noen av de andre politiske partiene har uttalt seg om aksjonen mot SD, men det er å håpe at de alle tar sterk avstand.