Politikk

Mitt navn er Bånn, journalist Bånn

Vi visste det, men hadde ikke trodd vi skulle få bekreftet det. Så slår altså UDI-direktør Ida Børresen til og forteller om journalister som truer Utlendingsdirektoratet med negativ omtale dersom de ikke får det som de vil i saker der de selv er part på en eller annen måte. Men denne sjokkerende nyheten vil neppe skape altfor mange overskrifter.

Rita Karlsen, HRS

Dette kom frem da UDI-direktøren fortalte om sine erfaringer med pressen under arrangementet Åpenhetstinget i Oslo i går, melder ABC Nyheter.

Ida Børresen fortalte forsamlingen at UDI har blitt kontaktet av flere journalister fra ulike medier, også store medier, som forsøker å påvirke utfallet av saker der de selv er parter, enten direkte eller indirekte.

– Det viser seg at de henvender seg på vegne av en venn av kona eller er selv forlovet med en utlending eller vurdere å hente inn en au pair. Slik misbruk av tittelen journalist er et maktmisbruk, sier Børresen.

– De gir også inntrykk av at de vil skrive negativt om saken. Dette er meget grovt misbruk av posisjon, fortsetter hun og understreker at slike henvendelser avvises av UDI.

Vel, vi får tro Børresen når hun sier at slike henvendelser avvises av UDI, men jeg er ikke helt betrygget. Særlig siden jeg ikke forstår hvorfor Børresen avstår fra å avsløre hvilke journalister eller medier det dreier seg om. Hvorfor skulle så Børresen beskytte disse? Jeg betviler også at mediene vil bruke tid og ressurser på å sette sine gravejournalister på saken; media er jo godt kjent for å beskytte hverandre.

Gledelige er det at generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, som også var til stede under arrangementet, mener dette er meget alvorlig:

– Jeg er mildt sagt sjokkert over at journalistene prøver å utnytte sin egen stilling på denne måten. Dette er meget grovt, sier han.

Kokkvold ber UDI-direktøren om å varsle journalistens overordnede dersom noe slik skjer igjen.

Mindre gledelig er det at også Kokkvold synes å støtte at navnene på dem det gjelder holdes unna offentligheten. Men Børresen synes forslaget høres bra ut:

– Vi skal absolutt vurdere forslaget fra Kokkvold. Det er et bra og konkret forslag for å få stoppet dette her, sier Ida Børresen til ABC Nyheter.

Tror ikke så Børresen at åpenhet om hvem dette gjelder ville satt en langt raskere stopp for dette? Særlig interessant er opplysningen knyttet til hva som er Åpenhetstinget formål: Et årlig arrangement som skal være et forum for kunnskap, erfaringsutveksling og debatt knyttet til spørsmål om offentlighet, åpenhet og innsyn i det norske samfunn.

Da var vel alle tre intensjonene brutt på årets Åpenhetsting hva gjelder maktmisbrukende journalister.