Ytringsfrihet

Islams skyld? ble Islamdebatten

Frykt for overgrep har radikalt endret vilkårene for landets gymnaslærere hevder en dansk religionslektor. Han har i samarbeid med et forlag endret tittel og utelatt illustrasjoner i en lærebok om islam.

Rita Karlsen, HRS

Bokens opprinnelige tittel var ”Islams skyld?” – med spørsmålstegn – men tittelen ble av forlaget ansett som ”for styrende”. For ifølge forlaget Systime skal titler være ”redelige og kjedelige når de brukes i undervisning”. Med etter forlagets oppfanting virket den opprinnelige tittelen, sammen med illustrasjonene, at ”den gav svaret”.

Dermed ble boken omdøpt til ”Islamdebatten” (Islamdebat) og illustrasjonene fjernet.

Boken er siden 2008 blitt brukt i religionsundervisningen på danske videregående skoler, og handler om terrorangrepet den 11. september, den islamkritiske filmen «Submission» (Theo van Gogh og Ayaan Hirsi Ali) og om Morgenavisen Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Men den endelige versjonen av boken inneholder verken illustrasjoner fra filmen eller av tegningene.

Religionslektor ved Kolding Gymnasium og forfatter til boken, Allan Poulsen, hevder i det seneste nummer av Religion, et tidsskrift for religionslærere ved videregående skoler, at når danske elever bliver undervist i islam, skjer det ut fra en bok som er redigert av frykt for trusler og overgrep.Allan fjernede selv et foto fra filmen fra bogens omslag, forlaget Systime bad ham ændre bogens oprindelige titel, og hverken han eller forlaget ville bringe illustrationer af Muhammed-tegningerne – selvom intet ifølge Allan Poulsen ville være mere naturligt end at bringe tegningerne.

Ifølge Poulsen var han selv enig i mye av selvsensuren som forlaget forlangte, men viser til at det er skjedd en radikal endring av de vilkår religionslærere arbeider under.

«Vi har fået en situation, hvor man kan blive nødt til at overveje, om der er noget, man bør være bange for at gøre. Det er noget helt nyt, som er opstået siden Muhammed-krisen,» siger Allan Poulsen og fortsætter:»Det betyder, at undervisningen potentielt set kan gå hen og blive mindre fri og mindre kritisk, end den bør være i et frit samfund som vores,» siger han.

Dette er en foruroligende tendens som brer seg til alle deler av samfunnet, mener Flemming Rose, kulturredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten og selv forfatter til en debattbok som kommer ut denne måneden – og som inneholder de omstridte Muhammed-tegninger.

«Hans situation er én ud af et enormt antal af eksempler på selvcensur. Vi ved, at der er folk, der er parate til at anvende vold på grund af billeder eller bøger, som de opfatter som krænkende. Det er pinligt og ubehageligt at indrømme, at man bøjer sig for vold og trusler. Men det er et problem, som skal frem i lyset. Derfor er det beundringsværdigt, at han ikke kalder sin frygt for hensyntagen, men bringer sine motiver frem i lyset,» siger Flemming Rose.

SF’s utdanningsordfører, Pernille Vigsø Bagge, kaller eksemplet med Allan Poulsen for et «meget stort problem».

«Det er helt uholdbart, at der er ting, lærerne ikke kan tale om. De fleste af os har en stærk holdning til religion, og det skal vi frit kunne drøfte. Det er en vigtig tradition på danske uddannelser, og det gode ved danske elever er netop, at de er gode til at stille kritiske spørgsmål,» siger hun.

Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) ønsker ikke å ta stilling til den konkrete saken, men sier:

«Man skal ikke være professor for at regne ud, hvorfor han er bekymret. Vi har danskere, der lever med dødstrusler. Men den kritiske tilgang til en hvilken som helst religion er ikke udelukket, blot fordi man udelukker billeder af en bog. Ud fra et undervisningsperspektiv kan man finde andre måder at illustrere en bog på.»

Vi har skjønt det – kjedelig og redelig, og helst ikke for nært virkeligheten. Kristelig Dagblad