Ytringsfrihet

Ingen tiltale mot “Nekschot”

Den nederlandske tegneren som har tatt navnet Gregorius Nekschot (med etternavnet “nakkeskudd” sier det seg hva han selv forventer) slipper tiltale for å ha diskriminert muslimer med sine karikaturer. Tiltalen frafalles ikke fordi statsadvokaten finner tegningene akseptable, men fordi de ikke lenger er å finne på Nekschot’s hjemmeside.

Rita Karlsen, HRS

Gregorius Nekschot’s tegninger er ikke for dem som måtte være mørkredd, og overgår Muhammed-karikaturene som ble publisert i Jyllands-Posten med sitt særlige seksuelle tilsnitt. Men uansett hvor usmakelig eller ikke man finner tegningene, er det likevel et aktuelt spørsmål om hvorvidt tegningne skulle sende tegneren i fengsel.

For øvrig har han allerede vært i fengsel, i en og halv dag, som også statsadvokaten påpekte. Dette går tilbake til 2008, tre år etter at Gregorius Nekschot ble anmeldt. Det var på denne tiden pseudonymet ble en del av hans virkelighet, og han skjuler fortsatt sin identitet – for eksempel ved å ikle seg burka på offentlige foredrag. Siden 2005 har for øvrig ingen gjentatt noe krav om å straffe Nekschot, noe som får statsadvokaten til å kalle saken for utdatert.

Nekschot’s advokat forteller til Radio Netherlands Worldwide at Nekschot er fornøyd med at nå slipper å avsløre sitt virkelige navn. Samtidig er de skuffet over at man nå ikke får definert noen grensegang i tegneverden: hva som er og hva som ikke er tillatt, står ubesvart.

Da Nekschot ble arrestert i 2008 var det på grunnlag av syv tegninger og to tekster som ble hevdet å fornærme muslimer. Arrestasjonen forårsaket offentlig ramaskrik, der blant annet parlamentarikere hevdet det var en krenkelse av den grunnleggende ytringsfriheten.

Tips: Snaphanen.dk