Religiøse og politiske symboler

Forventer selvmordsangrep på Paris’ metroen

Trusselnivået er hevet i Frankrike etter at franske myndigheter har mottatt opplysninger om at en kvinne kan ha planlagt et selvmordsangrep på metroen i Paris. Avsenderen skal være al-Qaida, og begrunnelsen er det franske forbudet mot burka.

Rita Karlsen, HRS

Ifølge NTB har Algerie opplyst fransk politi om at en kvinne kan ha lagt planer om å gjennomføre et selvmordsangrep på metroen i hovedstaden Paris.

– Trusselen er reell, og vi er ekstra årvåkne, sa Frankrikes innenriksminister Brice Hortefeux i går, som bekrefter at det er truffet flere sikkerhetstiltak.

Tyske Der Spiegel hevder at den kvinnelige selvmordsbomberen kan tilhøre al-Qaida, og bakgrunnen er det franske burka-forbudet. I Frankrike har det vært mye debatt om kvinners bruk av burka, og i forrige uke vedtok det franske parlamentet et forbud mot plagget i offentlige bygninger.

Den franske antiterrorsjefen Bernard Squarcini var ifølge Spiegel svært tydelig:

– Vi regner med et angrep på vårt territorium.

Terrormålet er ikke kjent, men i utgangspunktet tydet alt på at det dreier seg om et trafikknutepunkt. Etter hvert ble trusselen utvidet.

Politiet har jaktet på den ukjente kvinnen som skal utføre angrep siden slutten av forrige uke. De har også registrert at minst to av de forskjellige islamistiske nettverkene, som rår over finansielle midler i Frankrike, har satt seg i bevegelse i det siste. Flere islamister skal også ha ankommet i Frankrike. Politiet er derimot ikke sikker på om kvinnen har forbindelser til de aktuelle islamistiske nettverkene.

I forrige uke ble både en t-banestasjon og Eiffeltårnet sperret av i forbindelse med bombetrusler.