Vold og overgrep

Oppfordrer til drap på muslimer

Black metal bandet Troll spilte under Annonserocken i Alta i helgen. Der oppfordret de til drap på muslimer – dertil hadde de dedikert sangen til en imam – og det uten at det er blitt et tema i landsdekkende media. Overraskende.

Rita Karlsen, HRS

Nei, vent litt… det var ikke muslimer de oppfordrer til å drepe, men kristne. Ja, da så… Som det heter i Altaposten: ”Bandet Troll skremte ingen under Annonserocken, men kan risikere anmeldelse fra KrF.”

Altaposten forteller at de var representert med journalist Tom Skoglund under konserten. Han kan fortelle at låten «Drep de kristne» ikke bare ble spilt, den ble også dedikert til sognepresten i Alta.

– Det var et pek til saken vi hadde i Altaposten. Ellers var konserten ikke veldig skremmende. Det var langt opp til det nivået vi kjenner fra norsk black metal, sier Skoglund.

Men sangen «Drep de kristne» har skapt furore i det kristne miljøet i Alta.

– Kommunestyret har for Alta laget et manifest hvor det står at vi ikke skal diskriminere noen etter hudfarge, religion, seksuell legning eller etnisitet. Dersom det stemmer at bandet har sunget «Drep de kristne» under Aronnesrocken, mener jeg de har handlet i strid med manifestet – samtidig som de har gjort noe lovstridig, sier Solveig Andersen i KrF.

– Vi vurderer faktisk å gå til anmeldelse av festivalen og bandet, sier Andersen, som nå vil sjekke om sangen faktisk ble fremført.

– Dersom den ikke ble fremført, er saken grei. Vi trenger håndfaste bevis dersom saken skal anmeldes.

Andersen forteller at hun har forståelse for at vi her kun snakker om en sangtekst og at det hele ikke skal tas bokstavelig, men hun har likevel vanskelig for å applaudere innholdet. Nå havner saken altså på den politiske dagsorden.

– Jeg kommer uansett til å ta saken opp i styret i Alta KrF når vi møtes i september, så får vi se om vi skal ta den videre til formannskapet.

Men soul- og bluesartisten Jan Arild Sørensen mener Alta KrF gir bandet Troll all den PR de bare kan ønske seg.

– Partiet har gått rett i fella. De har latt seg provosere av tekster ment for å provosere, blant annet for å få nyttig drahjelp kommersielt, sier Sørnes til Altaposten.

Han minner om at selv Eagles ble kalt for djeveldyrkere under sine velmaktsdager på 70-tallet.

– Kristne politikere og organisasjoner bidrar sterkt til å hype opp artister de misliker. Historien gjentar seg, ikke minst når det gjelder norsk black metal, sier Sørnes.

Ett av Sørensens argumenter er at det ikke er mange som oppfatter teksten, da de synger med ekstrem dyp stemme. Han tror heller ikke politikerne bør bekymre seg nevneverdig for showpreget melodrama. Det oppfattes som akkurat det, sier Sørnes, og legger til at rockearrangementet Annoncerock gjør en fantastisk jobb for ungdommen i byen.

Men det er vel bare å gratulere troll med PR-en, og oppfordre Troll til å bytte ut kristne med muslimer – hvis de ønsker nasjonal og internasjonal PR. Er de «heldig» oppnår de kanskje også en fatwa?