Politikk

Hva jeg vil se

Det svenske valget er nært forestående. Den 19.september skal det hele avgjøres. Vil det bli den sittende blokken, alliansen, som går av med seieren eller vil utfordrerblokken, de rødgrønne, ta siste stikk? Det er opp til det svenske folket. Eller vent litt, det er visstnok mer opp til media. For hvor er det blitt av Feministiskt initiativ (FI), Piratpartiet (PP) og Sverigedemokraterna (SD)? Fotograf og kunstner Elisabeth Ohlson Wallin krever at mediedekning blir reell. "Jag som medborgare i ett demokratiskt land vill veta på riktigt vad jag har för olika alternativ att rösta på.”

Rita Karlsen, HRS

Valfläsket ryker och luktar bränt. Media rapporterar med gasen i botten exakt vad partierna dikterar med hjälp av sina smarta och dyra PR byråer. Jag känner mig redan proppmätt av vallöften och populistiska utspel. Flotta miljarder lovas hit och dit. Någon flörtar med burka-förbud och föräldrar i klasrummen, en annan vill slopa fastighetsskatt och ge pensionärsrabatt. Det ropas att fler ska få mer i plånboken medan andra klagar på för låg ersättning för sjukskrivna. Lite mer kärnkraft hit lovar man och lite sänkt bensinskatt dit. Statligt ägda företag säljs som om det vore en soffa i Rosenbads reception som skulle bytas ut.

Detta är inte bara tråkigt utan också ett ansvarslöst sätt att rapportera om en valrörelse.

Som vi har omtalt tidligere forventes det svenske valget å bli en ”supergyser”, der den største skurken heter Sverigedemokraterna (SD). For å unngå at SD får noe (større) politisk fotfeste, og hjelpe trøste; ender i riksdagen, har svenske medier boikottet dem. For det dumme svenske folket skjønner jo ikke sitt eget beste. Det er som vi har sagt før; både totalitært og skremmende. Eller sagt med danske Jyllands-Postens ord: Slipp Sverige fri.

Det ønsker nok mange av svenske også. Elisabeth Ohlson Wallin er av dem som gjerne vil vite hvem hun skal stemme på, hvilket fordrer at hun får vite. Under tittelen ”Därför vill jag se Jimmie Åkesson i SVT” skriver hun:

Det politiska läget måste knytas ihop på riktigt. Just nu så verkar media bara behandla de två blocken, och det med silkesvantar, medan vi samtidigt ser hur Sverigedemokraterna slinker in i riksdagen.

Vad händer egentligen på riktigt om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen?

Hur mycket rasistiska åsikter kan de föra in och hur kommer det att påverka invandringspolitiken? Varför tar man inte in Feministiskt initiativ i debatten när Folkpartiet vill införa burkaförbud eller när Piratpartiet vill släppa barnporren fri? Detta är för mig obegripligt. Vi har ju ett feministiskt parti i Sverige och jämställdhetsfrågorna är ju hetare än någonsin, inte bara i Sverige utan i hela världen.

Jag som medborgare i ett demokratiskt land vill veta på riktigt vad jag har för olika alternativ att rösta på. Jag vill genom TV debatter kunna avgöra hur alla aktuella partier står mot varandra, inte bara de två blocken utan också FI, PP och SD. Jag vill se var moderaterna och folkpartiet står i förhållande till SD, jag vill höra jämställdhetsministern och Gudrun Schyman prata kvinnors löner och HBT frågor, jag vill höra Piratpartiet prata om att tilllåta barnporrbilder med Maria Wetterstrand. Varför inte få höra Mona Sahlin prata Pensionärer med Jimmie Åkesson? Med detta kan vi medborgare tydligt se vilka politiker och partier som inte klarar sin uppgift men framför allt vilka som kan tillföra något nytt.

Wallin er grundig lei av at politikk blir behandlet av journalister som om det er sportsnyheter, og dertil ikke slippe til alle lag:

Detta skulle vara demokrati och tidningarna skulle kunna skriva mycket mer intressanta analyser och vi skulle slippa att de politiska skribenterna refererar politik som sportjournalister. Att ta in alla dessa partier i den mediala debatten på riktigt skulle få oss alla att se mer nyanser i de två blocken och det blir svårare för de stora partierna att gömma sig bakom valfläsket.

Jag tror inte att medierna ska tysta Sverigedemokraterna längre. De måste blottas i den riktiga debatten, Skulle de komma in i riksdagen efter medialt utrymme på lika villkor så är det ett tydligt tecken på att de stora blocken har misslyckats med sin politik, inte minst inom de områden där SD drar väljare.

Og hun tar et oppgjør med et ”taktisk valg”:

Johannes Forsberg skriver på ledarplats i Expressen (2010-08-08) att SD:s intåg i riksdagen skulle vara en följd av att för många väljare lagt sin röst på något annat parti utanför blocken, t.ex. F!, Detta är en mycket cynisk syn på väljaren och det politiska klimatet. Ska valen framöver bli taktik röstning, detta är skandal. Något har gått snett. SVT ta ert ansvar och få partierna att tappa kontrollen en aning så vi ser vad som är sant och inte. Detta måste vara ert uppdrag och ansvar.

Avslutningsvis får vi bildet av Wallin med hodet i doskålen:

Just nu när jag skriver detta hojtar Göran Hägglund med mediatränad röst på radion att KD laddar upp med 89 vallöften! Jag är proppmätt, jag måste kräkas.