Vold og overgrep

Somaliske kvinner i sexslaveri-ringer i Europa

Politiet på Malta mistenker at landet er blitt base for unge afrikanske kvinner som lures til landet og siden videretransporteres til andre europeiske land som sexslaver.

Rita Karlsen, HRS

Mistankene ble forsterket i forrige uke, da en ung somalisk kvinne møtte på flyplassen for å kjøpe billett til Danmark, melder Times of Malta. Det ble avdekket at kvinnen var i besittelse av falske italienske reisedokumenter og hun kunne heller ikke bekrefte det endelige reisemålet. Hun har fortalt politiet at hun fikk reisedokumentene og ble tilbudt penger til flybilletten i en butikk på Malta, men hun ville ikke navngi mannen eller gi flere detaljer i frykt for represalier.

Det italienske passet var en forfalskning av pass som Italia utsteder til asylsøkere som har fått behandlet sine saker og som er gitt en form for oppholdsstatus.

Politiet tror på kvinnens historie fordi den er sammenfallende med lignende saker som politiet har avdekket den siste tiden. Gjengangeren er at de afrikanske jentene forteller at de er blitt lurt til Europa med løfte om at de skal inngå et arrangert ekteskap.

Malta har den siste tiden opplevd en økning i illegale innvandrere som forsøker å forlate landet. Hovedsakelig har dette vært menn, men andelen kvinner øker. I motsetning til mennene har ikke kvinnene noen kontakter eller planer i landet de forsøker å dra til.

– Sannsynligvis vil de ende opp i sexslaveri, sier en politikilde, som forteller at politiet har europeiske kontakter som bekrefter deres mistanker, men de er langt fra å avdekke noen koblinger.

I Nord-Europa ender disse unge kvinnene som sex-slaver i et nettverk. Kvinnene blir solgt av kriminelle organisasjoner, ofte bare for småpenger, et par hundre euro, til halliker over hele Europa og deretter tvunget til prostitusjon.

Denne saken setter kanskje også historien om den gravide somaliske jenta (14) i Sverige i et annet lys. Uansett bekrefter saken at asylinstituttet har en enorm utfordring med å ikke etablere praksiser som fører til ytterligere stimulans for menneskehandlere.