Islam

Halal-avhør

Den terrormistenkte uigureren Mikael Davud nekter å snakke med PST fordi han er for sulten. Han får ikke nok halal-mat i fengslet. Davud er som god muslim nemlig svært påpasselig med hva han spiser, derimot hvem han bomber er det kanskje så som så med.

Rita Karlsen, HRS

– Han har rett og slett ikke fått spist nok de siste dagene, og følte seg i for dårlig form til avhør, forklarer hans advokat, Carl Konow Rieber-Mohn til VG.

Advokat Rieber-Mohn må således utvide sitt nedslagsfelt til også å bedrive catering, slik at hans klient får i seg sin uigurske nasjonalrett. Og visste vi det ikke – det handler også om menneskerettigheter:

– Min klient hadde ikke spist på noen dager, og kroppen fikk en reaksjon. Derfor var han ikke i form til avhør. Han benyttet anledningen til å ta opp dette med PST og snakket også om menneskerettigheter, sier Rieber-Mohn.

Altså ingen problemer med å få skravla i gang når menneskerettigheter er tema, særlig hvis det er ens egne rettigheter en kan fokusere på.

Ifølge PST var de tre terrormistenkte mennene i full gang med å planlegge et større terrorangrep i Norge, og de sitter fortsatt i isolasjon av hensyn til etterforskningen. I da skal ankene om varetektsfengslingen behandles, der det forventes at PST vil be om forlengelse. Det er forventet at etterforskningen av saken vil gå inn i neste år.

PST anser derimot avhørene som en del av etterforskningen og ønsker ikke å kommentere siktedes motvilje til å forklare seg.

– Vi legger til grunn at alle får lik behandling, og at kriminalomsorgen gir den behandlingen som de fengslede skal ha, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken.