Vold og overgrep

En skitkonstigt by

Med arabisk pop på øret trente Alyal Sabbar (18) intetanende videre mens en 30-årig mann ble skutt gjennom et vindu på gymmen. På sykehusets nye akuttmottak er det satt inn skuddsikkert glass og etablert rømningsveier for å beskytte personalet. Malmö er definitivt blitt en utrygg by, og lite tyder på at en kan forvente en snarlig bedring.

Rita Karlsen, HRS

Artonåriga märkte inget när en man sköts i ryggen på gymmet. Med Nancy Ajrams arabiska pop i lurarna fortsatte hon springa på löpbandet när skottet small.

– Skitläskigt. Inte förrän polisen stannade mig tio minuter efteråt fattade jag.

Den intetanende Alyal vitner om at man begynner å bli vant til både det ene og det andre i Malmö:

– Från rullbandet såg jag blåljusen utanför. Jag tänkte att det var ett vanligt slagsmål eller nån knarkaffär eller så. Det låter kanske konstigt, men jag litar på polisen. Känner mig trygg när jag ser dem.

Sydsvenskan har vært i Malmö og snakket med noen av innbyggerne. Utenfor den døgnåpne gymmen møter de blant annet Nina

Skuddløsninger i Malmö så langt i 2010:

31.01.10: Mann skutt og drept på Stortorget. Den drepte er storebroren til lederen av den såkalte K-falangen. To menn i den såkalte M-falangen blir pekt ut av et vitne og blir anholdt. Begge er frie igjen ettersom ingen av dem kunne knyttes til mordvåpenet.

16.04.10: En 21-åring blir beskutt i sin bil i Professorsgatan. Skytingen avbrytes raskt når revolvermannen ser offerets ansikt – han har trolig skutt feil person.

26.05.10: En 33-åring som skal vitne i en rettssak mot et ledende medlem i gjengen Black Cobra blir beskutt i Eriksfältsgatan. Skuddet går gjennom begge bena. Black Cobra nekter å ha noe med saken å gjøre.

09.06.10: Skudd i Bergsgatan ved Möllevångstorget. En 35-åring, tidligere leder av den oppløste gjengen Lion Family, blir skutt i magen og i ansiktet. En 42-åring anholdes. Politiets teori er at 35-åringen har utsatt 42-åringen for utpressing. Straks etter at 35-åringen er blitt skutt, blir 42-åringens svoger skutt i foten i Södra Skolgatan.

15.06.10: En mann i 20-årsalederen skytes i hodet i Hyacintgatan på Holma. Dette skjer etter en uoverensstemmelse i en narkohandel i sentrale Malmö.

18.06.10: Skudd avfyres i Holmaskolans skolegård da en gruppe unge angriper en eldre mann.

19.06.10: Tre menn i 20-årsalderen kommer ut av en taxi ved Aq-Va-Kul for å gå på fest. De hører skudd og kaster seg på bakken. En av mennene blir truffet, uten å bli alvorlig skadet. Hendelsen er en gåte for politiet, og ingen vitner har meldt seg.

26.06.10: En 30-åring skytes i ryggen gjennom et vindu på et nattåpent gym i Lorensborg. Offeret tas til sykehuset for operasjon. En time senere skytes en annen 30-åring utenfor en matbutikk på Munkhättegatan i Lindängen. Offeret sitter i en parkert bil. Skuddet treffer skulderen.

Ajami og hennes far Raimo, som er på besøk hos sin datter og hennes to barn fra Vindelen i nordre Norrland. Nina bor tre meter overfor gymmen. Raimo forteller at han hadde akkurat sovnet da han hørte skuddet:

– Jag är själv skytt och förstod direkt. Det var ingen smällare. Det var så kraftigt.

Flere personer kommer til, og alle kjenner til skuddepisoden fra 26.juni. En av disse er 80-årige Eva. Hun flyttet til Lorensborg i Malmö på slutten av femtitallet, og har hele tiden trivdes godt. Men flere hendelser den siste tiden har fått Eva til å kjenne seg mer utrygg. Ikke minst får guttegjengene henne til å sette fart på gåstolen.

– Såna killar tittar på en som att: ”jaha, nu ska vi allt …”. Det känns oroligt. En gång i tiden hade vi en närpolis här. Nu sitter de i Limhamn, säger Eva.

Ekteparet Adnan og Emina, begge 22 år, er også medlemmer på den døgnåpne gymmen. De kom for å trene fem minutter etter at 30-åringen var blitt skutt. Hendelsen har gitt Emina avsmak på å trene på gymmen. Hun har fått nok av Malmö, nok av alle skyteepisodene, hun vil flytte.

For 18-årige Alyal har hendelsen ført til at hun ikke lenger vil trene sent om kveldene, og utryggheten som brer om seg rammer så vel gammel som ung:

– Malmö har blivit skitkonstigt. Många har vapen på sig, säger Alyal Sabbar.

Hon växte upp på Bennets väg på Rosengård och var aldrig rädd där, berättar hon.

– Jag är inte rädd för gängen eller så. Men i stan känns det som om man kan vara på fel plats vid fel tid. Det känns som om det kan hända vem som helst.

På Malmös nye akuttmottak har de derimot ikke tenkt å la tilfeldighetene råde. Der har de satt inn skuddsikkert glass, rømningsveier for personalet, det er installert overvåkningskameraer sammen med en rekke ulike alarmer, også personlige overfallsalarmer, i tillegg til at ordensvakter og vektere skal holde kontroll det meste av døgnet. Personalet må også gå på kurs i selvforsvar.

– Samhällsklimatet har hårdnat och det märker vi med fler kniv- och skottskadade, säger akutens chef Lars Stavenow til Sydsvenskan.

– För 15 – 20 år sedan var det en raritet med kniv- eller skottskadade patienter, i dag har vi ett till två fall varje vecka, säger Lars Stavenow.

Patienter har också haft vapen med sig in på akuten men det har inte lett till någon incident för personalen, hävdar han.

– Det är heller inte vanligt att de som ingår i de kriminella gängen eller den organiserade brottsligheten brukar följa med sina skadade kamrater hit in.

Sykehuset, som har en egen sikkerhetsavdeling, forteller også at de har diskutert om metalldetektorer skal installeres, hvilket er satt på vent. Sikkerhetsvurderingene foregår fortløpende, blant annet etter inspirasjon fra sykehus i England.

Tips: Snaphanen.dk