Terrorisme og ekstremisme

En hyggelig og imøtekommende mann

Hvordan ser en ekstremist eller terrorist ut? Vi synes like overrasket hver gang noen blir terrormistenkt eller sågar tatt for terror: Hvordan er det mulig at det er han? Han er jo en så hyggelig og imøtekommende mann. Prosten i Sarpsborg er en av de som lar seg overraske av at en ekstremist eller terrorist ikke vandrer rundt med ankelbukser, ansiktstildekking og kalashnikovrifle.

Rita Karlsen, HRS

Så har virkeligheten inntatt Norge, idet tre hyggelige og imøtekommende menn er anholdt mistenkt for terroranslag på norsk jord. PST-sjefen Janne Kristiansen sa vel egentlig det som trengs å si når hun avsluttet pressekonferansen med å fortelle oss at i det globaliserte samfunn må vi innse at terroren også når oss. ”Det må vi bare leve med”, sa hun.

Om vi ikke kan velge et terrorfritt samfunn, har vi derimot et annet valg: Vi må åpne øynene og innse at både en ekstremist og en terrorist ser ut som deg og meg. Det er verdiene som bør være grunnleggende forskjellig. Man kan rett og slett undre seg over hva det er som kan få oss til å innse at den hyggelige og imøtekommende mannen vi står ovenfor, neppe er den vi tror han er.

I dagens Aftenposten kan vi lese at prost Dag Mysen i Sarpsborg hadde jevnlig kontakt med imamen Shaikhjami Abdul-Qudu og andre fra Muslim Cultur Center (moskeen som den terrorsiktede Mikael Davud (39) tilhørte da han bodde i området, og som kanskje også de to andre terrormistenkte har tilknytning til). Prost Mysen beskriver imamen i denne moskeen som ”imøtekommende og hyggelig, men samtidig ganske bastant i sine holdninger.”

– Han fastholdt i samtale med oss prester dette med dødsstraff for konvertering og at vår kultur er på kollisjonskurs med islam.

Ja ha? Dødsstraff for å forlate islam. Vår kultur er på kollisjonskurs med islam. Han skal ifølge Aftenposten også tidligere ha uttalt at islams lov (sharia) står over norske lover. La meg gjenta: Imamen i Sarpsborgmoskeen Muslim Cultur Center er imøtekommende og hyggelig.

Nope. Det beste vi kan si om denne imamen er at han er ærlig. Så kan vi jo tenke oss til hvilken lære og motivasjon han sprer i moskeen (typisk i et uanselig, lite hus). Finansiert av den norske staten.

I Dagbladet kan vi lese om en av de andre terrorsiktede, Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak (37). Han fortalte kollegaer i murerfirmaet at han ønsket seg til paradis for å få sine 72 jomfruer og etter 9/11 hyllet han Osama bin Laden. Altså nok en hyggelig og imøtekommende mann. Han har videre kjøpt et falsk pass og forsøkt å smugle inn en kvinne fra Irak til Norge. Han har også smuglet inn halakjøtt. Men her tar kanskje Bujaks advokat, Arvid Sjødin, ”normaliserings-kaka”:

— Det er ikke uvanlig at utlendinger smugler halalkjøtt. Det er ikke uvanlig at utlendinger forfalsker reisedokumenter. Om dette er sant eller ikke, kan jeg ikke ta stilling til, sier advokaten.

Så nå vet vi at dødsstraff for frafall, sharia over norsk lov samt halakjøttsmugling og forfalsking av reisedokumenter er innenfor ”normalvarianten”.

Men nå kommer vel de såkalte antirasistene og forteller oss at ikke å imøtekomme overnevnte normalisering, er rasisme. For klarer vi bare å sette rasismestemplet i panna på den ene eller andre, eller helst hele landet, så skal du se at det ordner seg. Eller som kona til overnevnte Bujak sier til VG:

– Jeg er redd for å reise hjem til Norge med barna nå. Vi kan bli ofre for rasisme – kanskje noen angriper oss.

På seg selv kjenner man andre?