Terrorisme og ekstremisme

Alvorlig, sier PST

De tre mennene som ble pågrepet i dag tidlig, har alle lovlig opphold i Norge. To av dem ble pågrepet i Oslo, den tredje i Tyskland. Men PST vil ikke gå inn på noen detaljer rundt pågripelsen, ei heller om terroranslaget var ventet på norsk jord.

Rita Karlsen, HRS

På pressekonferanse sa PST-sjef Janne Kristiansen at de anser saken for å være alvorlig. Av de tre pågrepne mennene, er det en (39) som har norsk statsborgerskap. Han har uighursk bakgrunn (en muslimsk minoritet i Kina). Mannen kom til Norge i 1999, og fikk statsborgerskapet i 2007. Den andre har irakisk bakgrunn (37). Han kom til Norge i 1999, og fikk opphold på humanitært grunnlag. Den tredje er en mann (31) fra Usbekistan. Han kom til Norge i 2002, men fikk avslag på asylsøknaden. Likevel fikk han opphold med bakgrunn i familiegjenforening (ekteskap).

Som HRS har påpekt tidligere, er den enkleste måten å få permament opphold og statsborgerskap i Norge gjennom arrangerte ekteskap – også for en terrorist.

Pågripelsen skjedde i dag tidlig. To av de mistenkte ble pågrepet i en aksjon i Oslo, men den tredje ble pågrepet i et norsk-tysk politisamarbeid i Tyskland. Ifølge PST skal pågripelsen skjedd på et tidligere tidspunkt enn opprinnelig planlagt, hvilket henger sammen med at utenlandske medier ville skrive om saken. PST fryktet at det kunne føre til bevisforspillelse, og fremskyndet pågripelsen. PST skal ha samarbeidet med flere lands etterretningstjenester.

PST mener at de mistenkte har tilknytning til terrorgruppen al-Qaida, og at de også har vært delaktig i terrorvirksomhet i andre land. Men de vil ikke gå i detaljer omkring den planlagte terrorvirksomheten, ei heller om det skulle skje i Norge, i andre land eller begge deler. Det henvises i denne sammenheng ”taktiske etterforskningshensyn”.

De mistenkte risikerer å bli siktet etter straffelovens paragraf 147a, tredje ledd, som innebærer å inngå et forbund med det formål om å planlegge terrorhandlinger. PST vil for øvrig heller ikke si om de mistenkte tilhører noe organisert forbund, de påpeker at de omtaler dem som ”en gruppe menn”. En av de mistenkte skal allerede være fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.Ifølge AP skal anonyme amerikanske kilder i USA og Norge hatt de tre mistenkte under oppsikt i over ett år. De tre skal ha planlagt å utføre angrepet med kraftige flytende aceton peroksid-bomber. Bombeme er av samme type som ble brukt under terrorangrepene i London 7. juli 2005. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Knut Storberget (Ap) holder en felles pressekonferanse klokken 13.30 i dag.