Vold og overgrep

Volden eskalerer i Storbritannia

Storbritannia bør passe seg. Fremveksten av ekstremistiske grupper og disse gruppenes virkemidler blir bare mer og mer avskyelig. Gårsdagens soldatparade ble spolert av islamister på den ene siden og høyreekstreme på den andre siden.

Rita Karlsen, HRS

Om lag 40 medlemmer av en gruppe som kaller seg Muslim Against the Crusades (MAC) møtte opp til paraden med bannere som ‘Butchers return’ and ‘What are you dying for? £18k’. De ble igjen konfrontert av om lag 100 personer, der noen av dem bar English Defence League T-shirts, som skrek tilbake ‘scum’ and ‘Muslim bombers off our streets’, melder Daily Mail.

Politiet, som hadde fått advarsler om eventuelle opptøyer under paraden i Barking, Essex, skilte de to gruppene bak barriere på hver sin side av veien. Men bråket blusset opp igjen etter at en gruppe på 200 soldater fra 1.bataljonen, som nylig mistet fem av sine i Afghanistan, marsjerte forbi. MAC ropte slagord som ’mordere, mordere’ og ’til helvete med britiske styrker’, hvorpå mobben på andre siden kastet frossent svinekjøtt og pølser og ropte ’avskum’ og ’Allah, Allah, hvem f*** er Allah?’

Motstanderne av MAC stormet så barrierene og slagene haglet innen om lag 100 politibetjenter, inkludert politi til hest, klarte å få løst opp mobben.

Tilskuere til paraden sa at de opplevde det hele som ”kvalmt”. En av disse var Charlene Byrne (24), som mistet kjæresten sin i en eksplosjon i nærheten av Musa Qala 16.mars. Hun mente mobben aldri skulle fått tilgang til paraden:

– They should never have been allowed to hijack this. Not everyone supports what’s happening in Afghanistan – but they shouldn’t take it out on the soldiers.

Alex Mitchelson (18) som har en bror som har gjennomført to turer til Afghanistan, sa at broren ville blitt kvalm av det som skjedde. Han fortalte også at islamistiske demonstranter kom med rasistiske bemerkninger da han passerte dem.

MAC-medlemmene ble ført ut av situasjonen ved at politiet dannet en levende mur rundt dem.

Ledelsen i Barking og Dagenham skrev nylig et brev til innenriksminister Theresa May med oppfordring om å forby MAC, da de fryktet at MACs ekstremistiske propaganda kunne utløse voldelige opptøyer. Dette handler for eksempel om MACs plakater som viser et bombefly som sprenger seg gjennom et St Gerorge flagg som dukket opp krigsminnemerker, samt at MACs tidligere flygeblad har avbildet britiske soldater ved en blodig dam som er formet som hodeskalle. Bydelene ønsker ikke at slik hatefull propaganda skal få ta del i samfunnsbildet.

En muslimsk rådgiver i Barking og Dagenham, Manzour Hussain, understreket at MAC ikke er representativ for det flertallet av muslimer:

– MAC do not represent the vast majority of law-abiding, peaceful Muslim members of society who respect Britain’s Armed Forces and the work they do.

Det er nok ingen som tror at alle muslimer er potensielle voldsutøvere, problemet er bare at et lite flertall, om det så tilhører den ene eller andre ekstremistiske organiseringen, kan gjøre mye galt. Derfor er det også så viktig å få stoppet dem. Muslimer som tar avstand fra MAC burde således påse å være tilskuer til neste soldatparade, for nettopp å vise sin respekt. Det ville også gitt mobben på andre siden adskillig mer hodebry, og det fortjener de.