Vold og overgrep

Vil at politiet skal bruke ”lokkejøder”

For å forhindre økt antisemittisme vil borgermesteren i Amsterdam at sivilt politi skal kle seg ut som jøder, for eksempel med kalott, og slik sett avskrekke at det skjer flere overgrep mot jøder.

Rita Karlsen, HRS

Det er det stigende antallet av antisemittiske forbrytelser i Nederland, og særlig i Amsterdam, som har fått borgermesteren i hovedstaden, Lodewijk Asscher, til å fremme det oppsiktsvekkende tiltaket, melder The Telegraph.

Men i Nederland er kanskje ikke tanken like fremmed som for oss, da politiet allerede benytter seg av ”lokkehorer”, ”lokkehomoer” og ”lokkeeldre” for å komme forbrytelser mot disse spesielt til livs. Ideen er at forbryterne aldri kan være sikker på hvem de egentlig står ovenfor; en ekte gamling eller en forkledd gamling? Et overfall på en politibetjent er jo ikke det smarteste en gjør.

Skjulte tv-opptak fra den jødiske tv-stasjonen Joodse Omroep sjokkerte i helgen mange av innbyggerne i Amsterdam. På opptaket ser man unge menn, mange med innvandrerbakgrunn, som roper til en rabbiner og gjør nazitegn til vedkommende. Det er også andre eksempler på at jøder blir ropt til, spyttet på og også overfalt på gaten. Ifølge lokale rapporter er det minst seks nabolag i Amsterdam som er spesielt utsatt.

I den nederlandske byen Gouda har politiet i en periode brukt forkledde ”eldre” politifolk med gode resultater.

– Mottar vi flere anmeldelser om for eksempel ran på gater fra et bestemt område, sender vi ”bestemor” inn. Og snart roer det seg ned, sier en talsperson fra politiet til The Telegraph.