Politikk

Sverigedemokraterne ikke velkommen

Sverigedemokraterne (SD) blir ikke invitert av Sveriges Television (SVT) til å delta i den store valgdebatten som skal avslutte valgkampen, og ei heller til partilederutspørringen. SVTs begrunnelse er at SD har gått opp og ned på valgmålingene og de har heller ikke har hatt noen sentral rolle i den rikspolitiske debatten.

Rita Karlsen, HRS

Når stalinistiske metoder tas i bruk, er det ikke noe vakkert syn. Sverigedemokraterne (SD) betraktes som et innvandrerfiendtlig parti, og som jeg har sagt før: Det vet jeg faktisk lite om, da jeg i liten grad følger med på partipolitikken i Sverige. Men, jeg lar meg likevel forbause over at svenske medier – i flokk – tillater seg å føre en så til de grader nasjonal propagandajournalistikk.

Hvis SD ikke skal oppnå oppslutning nok til å komme i riksdagen er det folket, og kun folket, som skal ta den beslutningen, og beslutningen skal tas på et best mulig grunnlag. Når mediene nekter å la SD bringe til torgs hva de står for, svikter mediene sin fremste oppgave. Det betyr selvsagt ikke at mediene skal utelate å kritisk ettergå SDs politikk, men det skal skje på samme premisser som for andre politiske partier.

Men nå har SVT fulgt etter andre medier i Sverige, og vil ikke invitere SD til det de kaller sluttdebatten innen riksdagsvalget til høsten.

SVTs programdirektør, Jan Axelsson, bekrefter overfor sitt eget medie, SVT, at SD verken vil inviteres til sluttdebatten eller til partilederutspørringen:

-Sverigedemokraterna har inte legat på någon konstant hög nivå i opinionsundersökningarna under våren, i stället har de pendlat upp och ner. De har inte heller haft någon central roll i den rikspolitiska debatten.

-Vår utgångspunkt är alltid att inte ta med några fler partier än riksdagspartierna. Under våren har vi avvaktat SCB:s stora undersökning och andra opinionsinstitut för att se om vi skulle bjuda in några andra partier. Men efter att ha sett resultatet av dessa såg vi ingen anledning till att ta in fler partier, säger Jan Axelsson.

Ut fra hva jeg har fått med meg har SDs oppslutning svingt, men det kan neppe kalles særlig unikt for uansett parti. For øvrig kan det være at SD er på vei opp igjen, etter en nedgang på vårparten. I april hadde SD 4,9 %, i mai lå de på 3,5 %, mens de i juni havnet på 3,9 %.

SVTs Axelsson er derimot nøye med å understreke at SD aldri har vært invitert til sluttdebatten, og kommer ”dermed” til følgende konklusjon:

-Det handlar inte om att utestänga någon, säger Jan Axelsson.

SDs partileder Jimmie Åkesson er opprørt over SVTs beslutning.

-Det är en stor skandal, och det kommer sannolikt att påverka valutgången negativt för vår del, säger han.

Jimmie Åkesson säger sig inte ha någon förståelse för hur SVT har resonerat.

-Vad jag förstår har man i första hand tittat på SCB-mätningen. Men de borde ha tittat lite bredare än så för att kunna göra en bedömning.

Åkesson hävdar att hans parti legat på eller över riksdagsspärren i opinionsmätningarna, i snitt elva av de tolv senaste månaderna.

-Ingen kan hävda att vi inte har en seriös möjlighet att ta oss in i riksdagen, säger han.

Åkesson bekrefter overfor SVT at sluttdebatten er svært viktig i valgkampinnspurten. Den anses for å være den største og mest interessante debatten, som følges av mange velgere.

– Som nytt parti hade vi kunnat få ett stort genomslag i debatten, säger Åkesson.

SDs partileder mener beslutningen vitner om feighet hos SVT.

-De skulle få mycket kritik från de andra partierna om de bjöd in oss till debatten. Det vill de inte ta, så i stället skyller de på SCB:s mätning (Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning, min anm.), säger han.

På mediebransjeavisen Resumés internettside har flere kommet med kritiske bemerkninger til SVTs beslutning. Signaturen «Anonym» skriver at «SVT:s trovärdighet är förverkad». Men det bekymrer ikke SVTs programdirektør:

-Det är fritt fram att tycka vad man vill om det här. Men ingen behöver vara orolig för att SVT inte kommer att sköta valbevakningen på bästa möjliga sätt. Vi kommer att fortsätta att kritiskt granska SD precis som alla andra partier, slutdebatten har ingen betydelse för det, säger Jan Axelsson.

Derimot legger han inn en aldri så liten åpning for SDs deltakelse, men det er en åpning han selv ikke tror særlig på:

Han lägger också in en brasklapp för att beslutet kan komma att ändras.

-Om det sker något dramatiskt inom politiken i höst får vi titta på det. Men det finns ingenting som tyder på det, säger Jan Axelsson.

Det kan hende at Sverige kommer til å få seg en overraskelse etter valget. Jeg har diskutert med svensker som sier de vil stemme SD i ren protest. Men hvem vet, den dagen en står foran valgurnen kan mye endre seg – og det gjelder begge veier. Svenske medier kan således være med på å hjelpe SD inn i riksdagen. Om så skjer, vil svenske medier aldri innrømme at deres strategi var feilslått. Det svenske folket må nok heller belage seg på å bli analysert og tolket – hvordan kunne (så mange av) dere stemme så inn i granskauen feil?