Integrering og integreringspolitikk

Med hodet på rett plass

Med toppkarakter i 17 av 18 fag synes det å være lite pakistanskfødte Fizza Kanwal Arain (19) ikke kan få til. Selv i norsk fikk Fizza en sekser, og det bare etter ni år i Norge. Men selv hevder hun at hun sliter med dårlig hukommelse. Hemmeligheten er å følge med i undervisningen, sier Fizza.

Rita Karlsen, HRS

Vi er nok flere som skulle ønske oss Fizzas hode. Fizza kom til Norge fra Lahore i Pakistan for ni år siden, og denne våren gikk hun ut av Ringerike videregående skole med toppkarakter i nesten alle fag, skriver VG Nett.

Fizza forteller at hun ikke begraver seg i lekser, det har hun rett og slett ikke konsentrasjon til, men derimot utnytter hun konsentrasjonen til å følge med i timene:

– I gjennomsnitt har jeg brukt én time daglig. Jeg mister fort konsentrasjonen, og kan ikke lese i mer enn to timer av gangen. Derfor fordeler jeg arbeidet ut over flere dager, sier hun til VG.Hemmeligheten bak karaktersuksessen, ligger trolig i innsatsen i timene på skolen, tror Fizza.- Jeg prøver alltid å følge godt med i timene, så slipper jeg så mye hjemmearbeid. Jeg er dessuten veldig nysgjerrig av meg og interessert i det meste. Jeg liker å finne ut av ting og lese meg opp i saker, sier hun.

Fizza vil gjøre som foreldrene, nemlig å bli lege.

– Jeg har lyst til å studere medisin, som mine foreldre i sin tid gjorde. De er begge leger, men måtte starte på bunn da de kom til Norge. De måtte lære seg språket og ta mange eksamener før de igjen ble godkjent som leger. De har vært min inspirasjon, sier Fizza.

Og det er liten tvil om at Fizza selv kan være til inspirasjon for andre. Samtidig kan vi andre bare ønske oss samme dårlige hukommelse – gratulerer til Fizza!