Vold og overgrep

Hett i det svenske hus

Igjen brenner det i Sverige, og igjen er det ungdom men innvandrerbakgrunn som viser sin misnøye med opptøyer, brannbomber og steinkasting. Denne gangen er det i Rinkeby utenfor Stockholm. Skolen, biblioteket ble påtent, den lokale politistasjonen og en bank ble utsatt for hærverk og påtent, i tillegg til at kjøretøy, søppel og annet som det var mulig å få fyr på brant på forskjellige steder. Brannmannskapene kunne ikke starte slokkingen da omkring 60 ungdommer aktivt forhindret slukkearbeidet. Det eneste som synes slukket i Sverige er det politiske lederskapet.

Rita Karlsen, HRS

– Vi är fullt upptagna av ett sextiotal ungdomar som tänder eld och kastar gatsten mot oss och som tycker att det är jätteroligt, sa Jens Wissmar, vakthavande befal ved Stockholmspolisens länskommunikationscentral till DN.se omkring kl. 00.45 i natt.

Da forsøkte brannmannskapene å redde flere påtente bygninger, men måtte gjøre retrett på grunn av steinkastningen. Steinene får ungdommene ved å bryte opp brostein i gatene.

Ifølge politiet brant det på fem forskjellige steder i Rinkeby, en forstad til Stockholm, som er kjent for sin innvandrertetthet. Brannmannskapene forsøkte først og fremst å konsentrere seg om skolen:

– Det brann på flera ställen men av säkerhetsskäl valde vi att inte åka in till skolan förrän polisen var på plats, sa Björn Hörnsten, ledningsoperatør på Stockholms brandförsvar.

I tillegg ble det satt fyr på mopeder, biler, søppelbokser, byggemateriale, samt biblioteket. Den lokale politistasjonen, som dagen før hadde blitt utsatt for hærverk med resultat at omkring 20 vinduer var blitt knust, ble på nytt angrepet. Nærmere 50 politifolk i tillegg til brannmannskapene befant seg ute i Rinkebys gater kort tid etter midnatt.

Det hele startet egentlig dagen før. På mandags kveld skal en gruppe unge menn ha blitt nektet adgang til en skolefest for 9.klasse. Politiet ble tilkalt, og dermed var ”grunnlaget” lagt. Det ble samlet en større gjeng som satte biler i brann og angrep Nordea bank ved ruteknusing brannbomber. I tillegg angrep de altså den lokale politistasjonen. Også da ble politiet og brannmannskapene møtt med steiner. To menn i 20-årsalderen skal være pågrepet etter denne hendelsen. Politiet holdt stand til utpå morgenkvisten, for å forsikre seg om at det roet seg ned.

Men i natt var de altså i gang igjen. Det var rett før kl 22:00 at de første rapportene kom inn. Litt over en time senere kom meldingen om at det brant i et anneks til Rinkebyskolen. En time senere hadde brannen spredd seg, til tross for at brannmannskap fra tre stasjoner bedrev slukningsarbeid under politibeskyttelse. Likevel måtte de trekke seg vekk, da ungdommene aktivt forhindret slukkearbeidet.

– Vi inriktade oss på skolan och lät de andra bränderna brinna, sa Björn Hörnsten straks før brannmannskapet ble tvunget til å avbryte slukkearbeidet.

Brannmanskapene opptok slukkarbeidet en stund senere, da fra brannstiger og andre innretninger over bakken.

– Det luktar brandrök överallt. Det är hemskt, fortalte en kvinna som bor i området til Expressen.

– Det är jävla rörigt. Vi försöker ta resurser från alla andra delar av länet för att stärka upp, sa Mikael Eriksson hos politiet i Stockholm.

En SL-buss som var på vei inn i området ble angrepet og et vitne bseskriver hvordan vinduer i bussen ble knust:

– Det är en krigszon här ute, det regnar ner stenar, sa en person som vil være anonym till Metro.

I morgentimene hadde situasjonen roet seg, men politiet var fortsatt tilstede. Ingen skal ha blitt skadet og politiet har heller ikke pågrepet noen under nattens opptøyer.

Så får vi se om ungdommene er klare igjen i kveld.

Hendelser som dette er ikke godt nytt for et Sverige som snart skal til valgurnene. Forøvrig er slike voldelige opptøyer heller ikke å karakterisere som en nyhet. Samtidig er det vel liten tvil om at det politiske lederskapet må erkjenne problemet før de kan finne effektive mottiltak. Skal vi derimot tro Mona Sahlin har jo Sverige bare ”midsommerafton och sådana töntiga saker” – i motsetning til innvandrere som både har ”identitet, en historia, någonting som binder ihop er”. Men det kan jo være at det også for Sahlin begynner å bli vel mange bål i Sverige, midtsommeraften eller ikke.