Religiøse og politiske symboler

Forbud mot religiøs symboler under VM

Fotballens grunnlov har tydeligvis klart noe mange land sliter med: De har et forbud mot private, politiske og religiøse symboler under mesterskap. FIFA følger forbudet tett opp under årets VM, der den største synderen visstnok er ventet å bli Brasil.

Rita Karlsen, HRS

En talsperson for det brasilianske fotballandslaget forteller til fotballmagasinet Goal.com at spillerne har fått forbud mot å fremvise religiøse budskaper på banen under sluttrunden i Sør-Afrika. Brasil er dermed påminnet om å holde seg innenfor de gjeldende retningslinjer som forbyr spillere å bruke fotballbanen som utstillingsplass for politiske, private og religiøse manifestasjoner. For i kategorien religiøse budskaper skal Brasil så langt vært en av de største synderne.

Ifølge Kristeligt Dagblad skal flere av spillerne ha feiret seieren av VM i 2002 iført hvite t-shirts med påskriften ”Jesus ’heart’ you”. Kjærlighetserklæringen er siden blitt vist ved en rekke fotballbegivenheter, ikke minst da Brasil sist år vant de innledende rundene til årets VM. Da bar Real Madrid stjernen Kaka en t-shirt med teksten ”I belong to Jesus”.

I 2009 skal brasilianernes religiøse agitasjon skapt debatt. I Danmark uttalte DBU’s generalsekretær Jim Stjerne Hansen at det er problematisk hvis fotballkamper brukes til religiøse manifestasjoner, og at fenomenet kan føre til at religionskriger overføres til fotballbanen.

DBU og FIFA’s skepsis kan ifølge Kristeligt Dagblad også henge sammen med de restriktive reklamereglene som gjelder. Den brasilianske spilleren Edmilson har overfor en spansk avis avslørt at han og de andre på laget tilhører den kristne organisasjonen Atletas de Christo som bevisst bruker store mediebegivenheter til å spre evangeliet.Debatten om fotball og religiøse manifestasjoner fikk også nytt liv tidligere i år da FIFA forbød et iransk jentelag å spille i hijab i Ungdoms OL. Senere inngikk derimot FIFA et kompromiss med Irans forballforbund, der landet kunne delta hvis spillerne byttet ut hijaben med en nøytral caps.

Fotballens grunnlov, FIFA’s Laws of the Game, har meget klare regler for fotballuniformer: Det grunnleggende spilleutstyret må ikke være påført politiske, religiøse eller personlige budskaper, og fjerner en spiller sin uniform for å vise frem slogans eller reklamebudskaper, blir vedkommende sanksjonert av FIFA.

Her kan det igjen være noe å lære av idretten. En lignende lov burde innføres i skoler og andre offentlige institusjoner. Det hadde også vært interessant om noen ”utfordret” fotballens grunnlov opp mot religionsfriheten. I Guds navn ville jeg holdt med FIFA.