Politikk

Journalisters drøm: Blodrødt Storting

De Konservative erklærer seg som valgvinner. -Vi vil sitte med de fleste stemmene i Underhuset, og Labour har således mistet sitt mandat til å regjere Storbritannia, sier statsministerkandidat David Cameron. Men ingenting er sikkert, det er tilnærmet kaos, sier media. Liberaldemokratene overrasker derimot på samme måte som Venstre i det norske valget – de taper mer enn forventet. Sier media. Men vi er jo en del som betviler medias evne til objektivt å formidle politiske valg. La oss derfor se på journalistenes drømmestorting, etter ny undersøkelse foretatt av professor Aarebrot.

Rita Karlsen, HRS

”Det har lenge vært sagt at norske journalister er en knallhard rød bastion. Nå er det klart at journalister flest er ’blodrøde’,” skriver Nettavisen.

Det er vel ikke å ta for hardt i. Professor Frank Aarebrot og Respons har i et utvalg av medlemmene til Mediebedriftenes Landsforening/Norsk Journalistlag, kommet til at journalistenes politiske preferanser skiller seg betydelig fra befolkningen generelt.

Aarebrot har laget undersøkelsen i forbindelse med Nordiske Mediedager, hvor journalistenes politiske holdninger kommer frem. Dette illustreres gjennom det Aarebrot kaller «Journalistenes Storting»:

Journalister drømmer om et Storting der ett av Norges største partier ryker ut. Det overrasker nok ingen at det er Fremskrittspartiet. Mer overraskende er det kanskje at også KrF ryker ut. Ap blir bastionspartiet (72), sammen med SV (39). Partiet Rødt (9) vil også bli godt representert. Venstre (22) vokser godt over ankelhøyde, mens Sp (1) blir landsbygdas alibi. Høyre (26) kan jo glede seg over at de fortsatt er større enn Venstre.

Journalisters drømmestorting 2010. Mandatfordeling:

Aarebrots journalistundersøkelse bekrefter for øvrig holdningene som er fremkommet i tidligere undersøkelser han har gjort av «Journalistenes storting».

For ordens skyld – her er folkets Storting i dag. Mandatfordeling: