Ytringsfrihet

Everybody Draw Muhammed Day

I dag er det ”Everybody Draw Muhammed Day!”, og selvsagt en fin anledning for oss alle å dele byrden med de kunstnerne som forfølges av muslimsk mobb fordi de har ett eller annet islamsk tilsnitt i sin kunst. For pakistanere og andre er det en anledning for igjen å ytre sin motstand med flaggbrenning, vold og trusler.

Rita Karlsen, HRS

HRS er ikke på Facebook, derfor velger vi å gi vårt bidrag til Draw Muhammed Day her på rights.no. Det kan jo også vise seg at vi blir heldigere, i den forstand av vår side ikke blir stengt. Skjønt helt trygg er jeg ikke.

Ifølge Dagbladet.no har høyesterett i Lahore gitt ordre om å stenge tilgangen til Facebook i forbindelse med dagens tegnearrangement. Facebook-gruppen er opprettet i forbindelse med truslene skaperne av TV-serien South Park mottok etter at de hadde fremstilt Muhammed som en bjørn i en episode tidligere i år.

Tusenvis av demonstranter skal i går ha protestert i gatene i Lahore i Pakistan. De krevde stenging av nettstedet og noen holdt plakater som oppfordret til islamsk hellig krig mot de som spotter profeten. Demonstrantene skal ha brent både norske, svenske og danske flagg. Men ifølge Aftenposten.no ble derimot norske flagg brent i ren ”misforståelse” – de trodde de var danske (det gjorde saken selvfølgelig mye bedre?).

Khoram Ali Mehran ved Pakistans telekommunikasjonsmyndigheter sier til CNN at de har blokkert facebook-siden på ubestemt tid. Ifølge høyesterettsdommer Azhar Siddique har retten også bedt utenriksdepartementet i Pakistan om å undersøke hvorfor en slik konkurranse blir holdt.

– Domstolen gav regjeringen ordre om å øyeblikkelig stenge tilgangen til Facebook fram til 31. mai på grunn av denne blasfemiske konkurransen, sier Siddique.

En beskjed på informasjonssiden til Facebook-gruppen forklarer at intensjonen ikke er å henge ut muslimer, men at de «ganske enkelt prøver å vise at vi ikke er redde for ekstremister som truer med å skade folk på grunn av Muhammed-avbildninger. De kan ikke ta fra oss ytringsfriheten ved å skremme oss til stillhet».Vebjørn Selbekk mener det å reagere med humor og spre dette på flere er den riktige måten å reagere på.

– Så er det ikke bare noen få som blir sittende med alle truslene og alt ubehaget som er knyttet til å forsvare ytringsfriheten, sier Selbekk til NRK.