Islam

Er stormoskeen i Danmark i lomma på prestestyret i Iran?

Der er farlige forbindelser mellom prestestyret i Iran og den kommende stormoské i København, advarer organisasjonen Fællesinitiativet. Løgn og latterlige anklager, svarer foreningen bak moskeen.

Rita Karlsen, HRS

Det er ikke første gang vi hører om heller tvilsomme regimer som plasserer store penger i moskeer i Europa, men det er ikke alltid like enkelt å avgjøre sannhetsgehalten i dette. Dessuten er det ikke ulovlig, i alle fall ikke enda.

Denne gangen er det foreningen Ahlul Bait, som står bak den kommende stormoské på Vibevej i København, som beskyldes for å ha direkte forbindelser til den internasjonale organisasjonen Ahlul Bayt, hvor shiageistlige i Iran og eksempelvis Hizbollah i Libanons politiske og militære leder, Hasan Nasrallah, skal sitte i ledelsen. Dette hevder organisasjonen Fællesinitiativet overfor Kristeligt Dagblad.dk. Lørdag samlet Fællesinitiativet muslimske og andre foreninger under parolen «Nei til Irans prestisjeprosjekt» i en demonstrasjon på Vibevej mod stormoskéen.Fællesinitiativet hevder at Ahlul Bayts på sin hjemmeside henviser til Ahlul Bait i Danmark som en del av organisasjonen. Videre tituleres Sayed Mohammed Mehdi Khademi, imamen for moskeen på Vibevej, i iranske medier som «den internasjonale Ahlul Bayts imam i Danmark.»

– Vi er helt sikre på forbindelsen. På de statslige iranske hjemmesider kan man se, det er et præstestyret prestigeprojekt, sier Jaleh Tavakoli, som er talskvinne for demonstrasjonen, eksiliraner og medlem av Københavns Borgerrepræsentation for Enhedslisten.

Finansieringen fra Iran for den prosjekterte moskeen til 40-50 millioner kroner har vært kjent en tid. I fjor sommer dokumenterte danske Weekendavisen at den iranske staten i 2001 finansierte kjøpet av eiendommen på Vibevej. Dette ved et eierpantebrev som ble utstedt til Irans daværende ambassadør.

Men Fællesinitiativet forsøker fortsatt å forhindre at stormoskeen bygges, da de hevder denne etableringen handler vel så mye om politikk som religion.

– Hvis det kun handlede om religion, ville vi ikke blande os. Men præstestyret i Iran udbreder en politisk islam, der søger international forankring og magt, sier Tavakoli.

Hun medgir at selv om det skulle være en forbindelse mellom den danske foreningen Ahlul Bait og den internasjonale organisasjonen Ahlul Bayt så betyr det ikke nødvendigvis at det vil skje overgrep i Danmark, men erfaringene fra andre land tilsier at de kan ha noe å frykte:

– Det håber vi ikke for vores egen skyld. Men flere end 100 eksiliranere, der har sagt præstestyret imod, er blevet slået ihjel i Frankrig, Tyskland og Sverige. Risikoen for, at styrets magt udbredes under dække af en moské, gør os utrygge i Danmark, fastslår Tavakoli.

Talskvinnen for den danske foreningen Ahlul Bait, Zahra K. Al-Robai, avviser derimot at de har noe forbindelse med den internasjonale organisasjonen Ahlul Bayt. Hun forklarer informasjonen på Ahlul Bayts hjemmeside med at shiamuslimske organisasjoner alltid henviser til hverandre. Derimot avviser hun at statlige iranske medier kaller imamen på Vibevej for den internasjonale Ahlul Bayts imam i Danmark.

– Når vi får stormoskéen, er det kun designet, der bliver ændret. Vi har eksisteret i Danmark i otte år, og der har aldrig været noget problem med hensyn til præstestyret i Iran. Beskyldningerne viser, at de søger rampelys ved at beskylde os for sådan nogle latterlige og absurde anklager, sier Zahra K. Al-Robai.

Religionsforsker Lene Kühle ved Aarhus Universitet påpeker derimot at en slik eventuell forbindelse ikke er ulovlig:

– Det er ikke ulovligt at bygge en moské og have forbindelse til nogle eventuelt suspekte typer. Jeg kan sagtens se, at moskéen bliver træls for eksiliranerne, men det er en del af religionsfriheden i Danmark. Hvis der var forbindelse til en direkte kriminel organisation, var sagen en helt anden, sier hun.

Jeg finner det derimot interessant at organisasjoner med politisk profil kan etablere seg ensidig under dekke av religionsfrihet. Kanskje på tide å se på hvilke ulike koblinger som er mellom hvem?