Ytringsfrihet

Hva!? Takkedemonstrasjon for Norge!

Demonstrasjoner har det gjerne med å demonstrere mot noe. Ofte er de ledende politikerne skyteskiven, og har det noe med innvandring å gjøre så er budskapet stort sett over samme lest: Norge hjelper oss ikke. Men i helgen var det en demonstrasjon i Oslo av innvandrere med formål å takke Norge. Til taushet fra media. Kanskje fordi det ikke var muslimer? Bare sånne kristne som snakker om kristne verdier.

Rita Karlsen, HRS

Det heter vel at antallet muslimer i Norge ligger på rundt 120.000 personer. Gitt all oppstyret rundt muslimer, og all den medieoppmerksomhet de får, skulle vi tro det var minst 10 ganger flere. Og som jeg har kommentert en rekke ganger: at innvandrere langt på vei er blitt synonymt med muslimer, skjønner jeg ikke at andre finner seg i.

Men så er det altså noen som sier fra. Det er kristne innvandrere som har sett seg lei på at de blir tatt til inntekt for klaging, bråk og misnøye. Derimot har deres demonstrasjon for å takke Norge ikke akkurat fått bred medieomtale. Men den kristne avisa DagenMagazinet fulgte demonstrasjonen, og ifølge avisen ønsker disse innvandrerne å samarbeide om det som kalles de norske kristne verdiene.

— Ofte når man ser utlendinger på tv eller i mediene, er det muslimer, de blir stemplet som «de andre» og mot det norske. Innvandrere knyttes ofte til klaging og bråk, sier Crispin

Kashale, pastor i Oljeberget menighet i Oslo, som i hovedsak er en kongolesisk menighet. Han er også en av initiativtagerne til marsjen som gikk gjennom Oslo lørdag.

Marsjen samlet etterhvert nær 200 mennesker foran Stortinget, og årsaken var enkel.

— Vi vil takke Norge for å ha tatt imot oss, vist oss gjestfrihet og kjærlighet. Sammen ønsker vi å jobbe for å styrke de kristne verdiene i samfunnet vårt, sier pastoren.

Interessant – og viktig – var det også at demonstrasjonen ble godt mottatt i hovedstadens paradegate.

Det er ikke lett å stikke seg frem på Karl Johan, den første lørdagen våren mener alvor. Og marsjen, som gikk fra Youngstorget til Stortinget, måtte da også konkurrere med andre aktører på «meningstorget». Men hva kan vel mormonere, Nei Til Atomvåpen, en dansende chilener og selgere fra Aftenposten stille opp med mot to hundre afrikanere og asiatere som lovpriser Jesus til trommer og klapp. Og budskapet så ut til å bli godt mottatt av lokalbefolkningen.— Det ser ut til å være en positiv markering, sa en ung mann til kompisen sin, tydelig gledet over profilen på marsjen.— Så koselig, utbrøt ei jente da hun leste høyt fra takke-plakatene til de kristne innvandrerne.

Foran Stortinget leverte demonstrantene et brev til stortingsrepresentant Line Henriette Holten Hjemdal (KrF). I brevet takkes Norge for at de har tatt imot innvandrerne og for landets misjonshistorie. Brevet ber også politikerne ikke kaste vrak på de kristne verdiene. Presset på disse verdiene er ofte begrunnet med hensynet til nye landsmenn. De kristne innvandrerne mener det er en feilslutning.

Hjemdal, eller andre politikere for den saks skyld, er nok ikke så vant til at demonstranter kommer for å overbringe takkehilsninger:

— Som politikere er det ikke ofte vi får takk – fra hjertet. Derfor rører dette initiativet ved et politikerhjerte, sa hun.

Hjemdal trakk frem historien, at Norge har vært kristent siden Stiklestad i 1030.

— Disse verdiene må være bærende også for fremtidens samfunn, sa hun til jubelrop fra de kristne på plassen foran Stortinget. Hun takket for engasjementet og poengterte at innvandrerne er en ressurs for Norge.

Da gjenstår spørsmålet: Når kommer verdidebatten?