Ytringsfrihet

Draw Muhammed-day: 20.mai

Sosiale medier når nye høyder. Etter at skaperne av TV-serien «South Park» ble drapstruet på grunn av Muhammed-spøk, fulgte tegneren Molly Norris opp med sin spøk: Hun lanserte 20.mai som en "tegne- Muhammed-dag", der oppfordring ble signert «Citizens Against Citizens Against Humour (CACAH)». Men så steg virkelig CACAH opp fra jorden; spøken ble tatt alvorlig, og spredde seg raskt til Facebook. Der teller medlemsmassen nå over 5.000, og internasjonale medier bidrar også til å spre budskapet.

Rita Karlsen, HRS

Da skaperne av TV-serien «South Park» ble drapstruet på grunn av Muhammed-spøk, besluttet TV-selskapet Comedy Central å ta ut bildet av sendingen. Den avgjørelsen skapte debatt i USA. NRK melder:

For to dager siden startet en Seattle-basert tegneserietegner et initiativ for å støtte South Park-skaperne. Molly Norris tegnet sin egen vitsetegning med «Everybody Draw Muhammed Day», et initiativ der hun ber alle om å tegne profeten og spre bildet så langt de klarer.

Avsender var «CItizens Against Citizens Against Humour (CACAH)», og «Draw Muhammed Day» ble satt til 20. mai.

Bare en vitsetegning

– Som tegner ble jeg opprørt over avgjørelsen, og jeg ville gå mot Comedy Centrals avgjørelse om ikke å trykke tegninger, sier Molly Norris til nyhetsbyrået AP.

Det spredde seg til Facebook, der en støttegruppe nå teller over fem tusen medlemmer, og til internasjonale nyheter, der nesten 1900 artikler har dukket opp de siste dagene.

Men så hadde Norris bare tenkt å lage en vitsetegning, og det som så ut som et veloverveid ideologisk initiativ var rett og slett bare funnet på. Også gruppen CACAH var funnet på.

Mye kan tyde på at dette har gått for fort for Norris, som på sine hjemmesider nå undres over hvor fort hennes poster er blitt spredd på internett.

– Det var ikke min mening at dette bildet jeg lagde skulle spre seg så fort som det gjorde, og det er ikke min mening å bli fokus for noen som helst slags «gruppe». Jeg praktiserer bare det første grunnlovstillegget (retten til ytringsfrihet, journ. anm.) ved å tegne det jeg har lyst til. Men denne tegningen ser ut til å truffet et ømt punkt, skriver hun.

Til tross for at hun nå ta et lite steg tilbake fra sin egen tegning, fortsetter engasjementet å vokse, verden over.

NRK har snakket med redaktøren av DagenMagazinet Vebjørn Selbekk, som NRK fortsatt tror var ”den første som trykket de opprinnelige Muhammedkarikaturene som utløste store, voldelige demonstrasjoner i hele den muslimske verden.” Historien forteller derimot noe annet, men uansett så stiller Selbekk seg positiv til en «tegne-Muhammed-dag»:

– Når du ser slike initiativ som dette, hva tenker du da?

– Jeg ser vel på dette som en humoristisk reaksjon på de truslene som ble framsatt mot South Park-skaperne, og jeg synes kanskje dette er den riktige måten å reagere på – med humor, og også å spre dette på flere, så det ikke bare er noen få som blir sittende med alle truslene og alt ubehaget som er knyttet til å forsvare ytringsfriheten vår på dette området, sier Vebjørn Selbekk til nrk.no.

– Du snakker om frykt og ubehag. Hva skjedde med ditt liv etter at du publiserte Muhammedtegningene?

– Det vil jo være med oss så lenge vi lever, både jeg og familien min, man blir merket for livet med det vi gjennomgikk, med 50 drapstrusler, politibeskyttelse og alt det som skjedde i disse hektiske vinterukene i 2006, og jeg kan godt forstå hvordan skaperne av South Park føler det når de har fått disse truslene. Jeg synes som sagt at det er positivt at man får et slags grasrotopprør mot trusler og vold, og jeg synes også det er interessant at det nå sprer seg så fort gjennom de sosiale mediene, det kan jo bli en veldig stor sak dette, sier han.

– Skal du delta selv?

– Mine tegneferdigheter er rimelig dårlige, jeg får begrense meg til en verbal støtte istedet, sier han.

Tøv, Selbekk. Dette handler ikke om tegneferdigheter. Det handler om holdninger. For øvrig; synes å huske at du kan tale i tunger. Kan man ikke da tegne med påholden penn?