Ytringsfrihet

De tre med burka

Da de tre geitekillingene i Danmark gikk over en bru, møtte de et tre med burka. Nei vent litt, det var visstnok ikke helt slik. Det var et regjeringsutvalg som kom til at tre kvinner i Danmark bruker burka. Ergo er det ingenting å bry seg om? Flere synes å la seg forføre av slik tall-tenkning, gjerne relatert til dem som ellers ikke tenker i tall i det hele tatt, mens andre går til kjernen i problematikken. Blir Belgia foregangslandet?

Rita Karlsen, HRS

Tja kjære Melandkonsernet, bare for å komme deg i forkjøpet; ”tre med burka” er da vel like talende som ”død mann funnet i bekk – tre pågrepet”? I alle fall har mange medier hatt det morsomt med regjeringsutvalget som skulle telle antallet burka- og niqabkvinner i Danmark. Som kjent lekket det ut at antallet kvinner i burka var tre, mindre kjent er det at metoden bak tellingen var heller tvilsom. Senere er vel flere kommet til at det ikke er antallet i seg selv som er det mest interessante, kanskje ei heller om det handler om kvinneundertrykking eller ikke, men om et samfunn ønsker burka og niqab som del av sin identitet. Dertil; hvis et samfunn ikke ønsker niqab og burka, skal det da tvinges til å godta det (i religionsfrihetens navn)?

Men om Danmark – og Norge – ikke klarer å ta stilling til hva man skal mene om heldekkende kvinner i det offentlige rom, og slett ikke hva en skal gjøre med det, så har Belgia valgt en mer aktiv tilnærming. I går var det ventet at Belgias nasjonalforsamling ville vedta en lov mot burka og niqab i det offentlige rom, et forslag Amnesty International (selvsagt) mener er et brudd på religionsfriheten. Men så langt kom nasjonalforsamlingen aldri, idet det ble regjeringskrise og den har således levert sin avskjedssøknad. Dermed må vi vente litt til før vi forhåpentligvis kan si at burkaforbudet i Belgia blir banebrytende.

For mange av oss tror at Belgia vil bli det første landet i Europa som gjennomfører et burkaforbud (vel, vi skal ikke se bort fra at Frankrike kan slå dem på målstreken), så selv om mange mener et slikt forbud er kontroversielt, er det flere av oss som ønsker forbudet velkomment. En av disse er indiskfødte Mrutyuanjai Mishra, bosatt i Danmark, europeisk master i menneskerettigheter og demokratisering, samt freelanceskribent og samfunnsdebattant. I dagens Brændpunkt i Jyllands-Posten tar Mishra, strategisk nok, utgangspunkt i at burka og niqab ikke har noe med islam å gjøre og favner deretter både elementer av likestilling, verdier, sikkerhet og helse:

Mange af mine muslimske venner fortæller mig samstemmende, at burka og niqab intet har med Islam at gøre. Det er tværtimod en tradition, som er kommet fra Pakistan og Afghanistan. Og hvis det er korrekt, så er det blot endnu en grund til at vedtage et burkaforbud. Burkaen er kvindeundertrykkende, og jeg har svært ved at tro, at der findes nogen kvinder, som vælger at bære burka af egen fri vilje. Det må i hvert fald dreje sig om et fåtal.

Europa er nødt til at stå fast på en af de vigtigste værdier i vor tid, nemlig at i et moderne samfund er mænd og kvinder ligestillede, og de skal kunne se hinanden, når de kommunikerer. Ud over det værdimæssige grundlag er der talrige sikkerhedmæssige årsager til at indføre et burkaforbud på offentlige steder.

Vi kan ikke lade en potentiel Osama bin Laden slippe igennem sikkerhedssystemerne, fordi han udgiver sig for at være en burkaklædt kvinde. Vi kan ikke lade bankrøvere iklædt burka gå ind i banker, for derefter at gennemføre et røveri. Mennesker, som intet har at skjule, kan ikke føle sig generet af et burkaforbud. Og det uanset om de, som vittige hoveder anfører, er gift med en køn eller mindre køn dame.

Jeg mener, at et belgisk burkaforbud vil være godt, om måske kan det ligefrem få utilsigtede positive sundhedsmæssige effekter. De kvinder, der på nuværende tidspunkt går tildækket, ville få mere sol på kroppen, og det ville modvirke den D-vitaminmangel, som mange af dem lider af. Derudover ville det være lettere for kvinderne at motionere, og mere motion indebærer en lang række sundhedsmæssige fordele.

Hvis og når Belgien gennemfører et burkaforbud, skal det naturligvis evalueres, men min mening er, at resten af de europæiske lande inklusiv Danmark bør følge efter.

Bifalles.