Ytringsfrihet

Ny bok fra Ayaan

Ayaan Hirsi Ali er i Nederland for å promotere boken hun kommer med til våren, ”Nomade”. Hirsi Ali har ikke vært i Nederland siden hun så seg nødt til å forlate landet for å oppnå med frihet i sitt daglige liv. Hun returnerte til Nederland med det samme budskapet som da hun forlot landet: Muslimer må omfavne fullt og helt de europeiske verdiene og hive på båten verdiene fra opprinnelseskulturen. ”De to systemene kan ikke kombineres,” sier Hirsi Ali. Hun understreket også at en Jesus er langt å foretrekke fremfor en Muhammed.

Hege Storhaug, HRS

Da Ayaan Hirsi Ali forlot Nederland og Europa i 2006 grunnet det ekstreme trusselnivået mot henne, var det som om Europa mistet noe umistelig – kontinentet pådro seg nærmest en ideologisk knekk. Når man ikke klarer å gi et verdig liv til Europas fremste frihetsforkjemper – hva vil da fremtiden bringe?

Samme år utga Hirsi Ali verdenssuksessen Infidel (Mitt liv. Min frihet ), biografien om livet som jente i Somalia, Saudi-Arabia og Kenya, og flukten fra tvangsekteskap som førte henne til Nederland og videre til topps i politikken der. Posisjonen skapte en ny flukt: etter at Theo van Gogh ble drept i 2004, fryktet myndighetene et nytt politisk drap som ville være helt utålelig for landet, så utålelig at sikkerhetstjeneste vurderte at hvis Hirsi Ali ble drept, ville det skape sosiale opptøyer. Myndighetene ville miste kontrollen over folket. Hirsi Ali ble derfor tatt i skjul, først på en marinebase i Nederland, som heller ikke ble oppfattet som trygg nok, og flukten sammen med politi og agenter fortsatte blant annet i Tyskland. Å lese om denne perioden i hennes liv, er bokstavelig talt knapt til å tro.

Sommeren 2005 var hun tilbake i det nederlandske parlamentet, der vi i HRS var så heldige å få møte henne (foto på forsiden) . Slik Bruce Bawer fortalte om det enorme sikkerhetsregimet i parlamentet da han nylig intervjuet Geert Wilders, opplevde vi det også. Når da den siste sikkerhetssjekken var tatt, og døren åpnet seg og den milde og varme personen entret besøksrommet, ble kontrasten til den brutale virkeligheten så dramatisk som det er mulig. Hirsi Ali fylte rommet med gode vibrasjoner, og hun er velformulert og sofistikert til fingerspissene.

Det har lenge vært kjent at Hirsi Ali har jobbet med et nytt manuskript. Jeg har hørt rykter om innholdet – som ser ut til å ikke være mer enn nettopp usanne rykter. Boken Nomade som skal lanseres i mai, handler om livet hennes etter at hun forlot Nederland, og vår tids verdikamp i lys av den revolusjonerende Opplysningstiden. Det er ikke snaut hva fremtredende forfattere og akademikere allerede sier om boken, her Christopher Hitchens:

For me, the three most beautiful words in the emerging language of secular resistance to tyranny are Ayaan Hirsi Ali.”

Og her Sam Harris:

“There is more wisdom and compassion in this book than can be found in most university libraries — and surely more than has been published in the Muslim world since the time of the Prophet. I can think of no one who better exemplifies the hard-won gains of the Enlightenment or who can speak more effectively in their defense, than Ayaan Hirsi Ali.

Haris føyer til: ”det er ingen som Ayaan Hirsi Ali, og vi trenger tusener som henne”.

Hva er mer naturlig enn å varme opp verdenspublikummet til lanseringen i sitt gamle hjemland? I Nederland benyttet (selvsagt) Hirsi Ali anledningen til nok en gang å understreke hva integrering handler om; verdimessig assimilering. Og (selvsagt) avla hun Geert Wilders et vennligsinnet besøk, der den kritiske fingeren også ble løftet:

Ayaan Hirsi Ali has returned to the Netherlands with the same message as when she left: Islam needs its own period of ‘Enlightenment’. Ms Hirsi Ali is back for one week to promote her most recent book, Nomad. It’s her first substantial visit since leaving the Dutch parliament four years ago to live in the United States. Her main point still is that Muslim integration into Dutch society can only succeed if Muslim immigrants fully embrace Dutch values and leave their own values behind. The two systems of thought cannot be combined. «The idea that the two can be combined is why the problem has lasted so long, and become so entrenched as to be nearly intractable: people have contradictory expectations.»

Wilders goodIn her criticism of Muslim integration, the former Dutch conservative VVD party MP echoes many of the ideas of Geert Wilders, once her VVD colleague and now leader of his ‘own’ Freedom Party (PVV). Mr Wilders’ party is likely to become one of the largest, if not the largest, in the country after the general election on 9 June.

He is currently on trial facing charges of inciting hatred toward Muslims. Ms Hirsi Ali disagrees. She says that on the contrary, Mr Wilders is preventing violence by allowing a segment of the population to channel their anger by voting rather than rioting. Wilders is good for the Netherlands she says. But she also criticises the Freedom Party leader for raising false expectations. «I have also learned that you have to translate political proposals into policy, and my critique for Geert Wilders is that his proposals have raised expectations that cannot be translated into policy.» Ms Hirsi Ali portrays herself as more pragmatic than Mr Wilders.

At Hirsi Ali har humor, har hun bevist ved mang en anledning. Her slår hun fast følgende: Og til dem som virkelig ikke kan leve uten en Gud, det er bedre med en omsorgsfull Jesus enn en krigsherre som Muhammed.” Sier altså kvinnen som en gang i tiden på autopilot mente med 100 prosent overbevisning at Salam Rushdie måtte drepes. Jeg kan ikke tenke meg et eneste menneske på denne jordkloden som har foretatt en mer revolusjonerende og positiv verdireise enn Hirsi Ali.

Ms Hirsi Ali’s future remains uncertain. The publication of her latest book here in the Netherlands, and the publicity tour she has organised, reveal her ongoing interest in Dutch affairs. And, in case anyone forgot, she can still stir things up. An avowed atheist, she says the government should promote the Enlightenment – the period in and around the 18th century when many in Europe began to emphasise the importance of science and reason over religion – as an alternative to Islam. «And for those who really cannot live without God, better a caring Jesus than a warlord like Mohammed.»

Kan man være mer enig?