Vold og overgrep

Løy om voldtekt – avslørt av skjult kamera

Ei 15-årig jente hevdet hun ble gruppevoldtatt av tre gutter med innvandrerbakgrunn, og guttene ble dømt for ugjerningen. Familien til en av de dømte guttene tror derimot på guttenes uskyld og broren får kontakt med jenta via Facebook. De møttes flere ganger, og jenta innrømmer at hun har løyet om overgrepet. Men det jenta ikke visste, var at hun ble filmet med skjult kamera. Nå tas saken opp igjen.

Rita Karlsen, HRS

Den tragiske saken startet med at den 15-årige jenta hevdet seg gruppevoldtatt på et handikaptoalett av ter gutter med innvandrerbakgrunn. Guttene ble dømt, men familien til den som ble utpekt som ”hovedmannen” bak overgrepet, Sharif Saloni, trodde ikke på voldtektsanklagene.

Ifølge guttene selv skal jenta ha hatt et frivillig samleie med Sharif – for å få penger til en bussbillett.

Sharifs storebror, Mohammed, tok så kontakt med jenta via Facebook, og de møttes flere ganger. I disse møtene skal det ha fremkommet at hun løy om gruppevoldtekten. Hun forklarte Mohammed at hun hadde løyet for å hevne seg på en av de andre guttene, som skal ha sparket hennes truser ut i et venterom. Hun skal videre ha beklaget at hennes løgner hadde gått ut over Sharif.

Familien til Sharif bestemte seg for å filme jenta med skjult kamera for å dokumentere tilståelsen. Det lyktes de med. Film og lyd ble deretter oversendt advokaten til Sharif.

De nye bevisene fikk den såkalte Særlige Klagerett til å beslutte at saken skulle gå for retten på nytt. I dag startet saken forfra i Landsretten i Viborg, melder TV2.dk. Her forventes det at de skjulte opptakene vil bli et vektig bevis fra forsvarets side. Forsvareren krever sine klienter frifunnet.

Sharif, som opprinnelig ble dømt til to år tre måneders fengsel i to rettsinstanser, er nå løslatt på grunn av det skjulte filmopptaket.

Men de nye bevisene har også satt jente i en besynderlig dobbeltrolle. Anklagemyndighetene betrakter henne fortsatt som forutrettet i saken, men politiet har samtidig siktet jenta for falsk anmeldelse og falsk vitneforklaring i retten.

Mohammed hadde først tatt et skjult lydopptak av jentas tilståelse, men fryktet at dette ikke holdt. Derfor tok han også et skjult filmopptak. Det vil bli interessant hvordan de nye bevisene legges til grunn i saken. I Norge er det slik at skjulte lydopptak er lovlig så lenge en selv deltar, jf. § 145a i Straffeloven. Mohammed deltar for øvrig i det skjulte filmopptaket. Samtidig står det lite respekt av Sharif, som vi ikke kjenner alderen på, å ha samleie med en 15-åring for busspenger.

Men uansett må også jenta stå til ansvar for sine løgner. I denne form saker er ofte bevisbyrden skjør og avhengig av tillit til den som utsettes for overgrep, og dermed kan slike løgner få fatale konsekvenser for andre jenter og kvinner.