Terrorisme og ekstremisme

Hodene skulle hagle

Rettssaken mot David Headley, eller Daood Gilani som er hans pakistanske navn, avdekker at terrorplanene mot den danske avisen Jyllands-Posten hadde et makabert mål: Flest mulig i avisen skulle drepes, hodene skulle kuttes av og kastes ut av vinduene – for å få ”mest mulig oppmerksomhet”.

Rita Karlsen, HRS

Det var i oktober 2009 at to menn av pakistansk opprinnelse bosatt i Chicago ble arrestert mistenkt for terrorplaner i Danmark, blant annet mot avisen Jyllands-Posten. Terroren skulle være en hevn for Muhammed-karikaturene. Mennene er også mistenkt for å stå bak terrorangret i Mumbai i India, hvor 166 personer ble drept.

Nå er rettssaken startet, og den avdekker de groteske terrorplanene. For det var ikke kun journalister i Jyllands-Posten som var målet for terroristene, men de skulle de drepe alle de kom over. Ifølge David Headley (som tidligere het Daood Gilani), som har erkjent seg skyldig i terrorplanene, var målet enkelt: Å drepe flest mulig dansker innen en selv ble drept, melder jp.dk

Terrorbakmannen Ilyas Kashmiri ønsket at når terroristerne hadde tatt seg inn i avisens lokaler, skulle alle »gisler« halshugges og deres hoder skulle kastes ut av vinduene for å »skape mest mulig oppmerksomhet«.

Ifølge de amerikanske myndighetene spurte Headley representanter for terrorgruppen Lashkar-e-Taiba om ikke man kunne ”nøye” seg med å drepe to fremtredende ansatte på avisen for å begrense antallet drepet, men det ble avvist.

»Alle dansker er skyldig,« skal en ledende figur i Lashkar-e-Taiba, som antas å være terrorgruppens internasjonale leder Sajid Mir, svart Headley.

Både Sajid Mir og Kashmiri er fortsatt på frifot, og amerikanske myndigheter mener at sistnevnte fortsatt er tett på den øverst ledelse i terrornettverket al-Qaida.

Headley har ikke bare innrømmet terrorplanene i Danmark, men har også tatt ansvaret for den praktiske planleggingen av Mumbai-angrepet i India, som kostet 166 uskyldige livet. Han innrømmer også at han minst fem ganger har deltatt på treningsleire for terrorister i Pakistan.

På grunn av sitt samarbeid med de amerikanske myndigheter slipper Headley dødsstraff, men antakelig venter det han en dom på livstid – noe India neppe vil godta. De vil nok prøve å få Headley til å også måtte stå til rette for Mumbai-terroren. Men ifølge samarbeidsavtalen Headley har med de amerikanske myndigheter, skal han visstnok slippe utleveringen og eventuell videre rettsforfølgelse i India, Pakistan eller Danmark.

USA har også lovet at etter avgjørelsene i retten i Chicago, skal FBI og andre amerikanske myndigheter kjempe for å finne bakmennene.

»Vi vil ikke hvile, før de ansvarlige for Mumbai-angrebet og terrorplottet i Danmark har fått deres straff,« sa justisminister Eric Holder i retten i går.