Vold og overgrep

Drapsmistenkt løy om identiteten

For tre år siden forsvant firebarnsmoren Belur Sardar fra sitt hjem i Mjøndalen utenfor Drammen. Politiet antar at Belur er drept og ektemannen er mistenkt for drapet, men liket av Belur er ikke funnet. Nå fremkommer det at den drapssiktede ektemannen har løyet om identiteten sin, og myndighetene vil utvise han fra Norge.

Rita Karlsen , HRS

Det er flere mistenkelige faktorer rundt Belur-saken. Belur som forsvant 29 år gammel 30.april 2007, ble først meldt savnet en uke senere. Venner og familie av Belur hevdet at hun aldri ville vært borte så lenge fra de fire barna sine. I tillegg skal de siste sikre spor etter Belur skrive seg tilbake til februar 2007.

Ifølge NRK.no skal den fortsatt drapssiktede ektemannen (45) ha innrømmet at han oppga feil identitet da han kom til Norge for ti år siden. Han må nå reise tilbake til Irak.

– Han er utvist på bakgrunn av at det som er avdekket. Dette har han også erkjent selv, at han har oppholdt seg i Norge med uriktig identitet, sier politiinspektør ved Søndre Buskerud politidistrikt, Walter Småland til NRK.no.

Mannens identitetsjuks ble avdekket under etterforskningen av Belur-saken. Ektemannen satt et halvt år i varetekt mistenkt for å ha drept Belur, men han nektet å forklare seg og ble løslatt. Avsløringen om uriktig identitet gjør derimot at UDI og politiet vil sende han tilbake til Irak.

– Faktum er at han har oppgitt uriktig identitet, og han har også gitt en forklaring på hvorfor han gjorde det. Uansett så er ikke det akseptabelt for norske myndigheter. Dette vil alltid bli ansett som et alvorlig brudd på utlendingsloven, og som senere kan føre til utvisning, sier han.

– Har dette noe med drapssiktelsen mot ham å gjøre?

– Det er to saker som behandles helt adskilt, og det har forsåvidt ingen sammenheng, sier Småland.

Men selv om det er vedtatt at mannen skal sendes ut, kan han også bli tiltalt for å ha drept Belur. Politiet regner med at en eventuell tiltale for drap vil komme før en effektuering av utsendelsen.

Ifølge NRK er Nedre Eiker lensmannskontor ferdig med å etterforske saken, og det er opp til statsadvokaten å avgjøre om det skal tas ut en tiltale mot mannen, selv om det ikke er funnet noe lik. Mannen skal ha blitt pågrepet av politiet i begynnelsen av mars.

– Han har siden den tid vært underlagt det man i utlendingsloven kaller fengslig forvaring for å effektuere en rask utsendelse, sier Småland.

– Hva skjer dersom han er i Irak, og det blir tatt ut en drapstiltale mot ham?

– Vi regner ikke med at det vil skje. Erfaringsmessig kan det ta relativt lang tid før vi får skaffet reisedokumenter på irakere.

Det kan også synes som om mannen ikke lenger har omsorgsrett for sine fire barn:

– Han har fire barn her i Norge. Har dere tatt hensyn til det?

– Det er ivaretatt i annen sammenheng, uten at jeg vil kommentere det nærmere, sier han.