Politikk

Ap: Vi skal vinne på integrering

Undrenes tid er ikke forbi, om vi skal tro Raymond Johansen i Ap. Han hevder at Ap skal vinne kommunevalget i Oslo, og det skal skje med kunnskap og troverdighet på integrering. Det må i så fall bety at Oslo Ap skal styres etter andre prinsipper enn Ap i regjeringen. Men det kan være at underet heter Libe Rieber-Mohn.

Rita Karlsen , HRS

Ikke har jeg noen gang skjønt hvorfor statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ga slipp på daværende statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Libe Rieber-Mohn, men nå begynner noe å demre: Hun ble kanskje allerede da utpekt til den som skal ”redde” hovedstaden.

I VG Nett kan vi lese at Libe Rieber-Mohn seiler frem som storfavoritt til partiets byrådslederkandidat i 2011. For Oslo Ap vil vinne kommunevalget med innvandringssaker.

Det skal være flere sentrale kilder i Oslo Ap som fremholder Rieber-Mohn som den absolutt heteste kandidaten til å lede Oslo Ap til valgseier i kommunevalget neste høst. Hun skal være leder av Oslo Aps komité for utforming av en ny politikk.

– Det blir viktig å ha en byrådslederkandidat med kunnskap og troverdighet på integrering, i og med at dette kommer til å være en fanesak for partiet i valgkampen, sier partisekretær Raymond Johansen til VG.

Johansen vil derimot ikke utpeke enkeltpersoner som favoritter til byrådsledervervet, men levner ingen tvil om at det er om integreringspolitikken slaget om Oslo kommer til å stå:

– Oslo er en delt by. Vi ser mer og mer ghettofisering og segregering, skillet mellom etnisk norske og innvandrere blir større og mer tydelig. Derfor blir integrering helt avgjørende, og vi kommer til å fokusere knallhardt på dette, sier Johansen.

Det er kanskje på sin plass å minne Johansen om at dette ikke er et særegent fenomen for Oslo. Hovedstaden ligger bare noen hakk foran i den negative utviklingen, i og med at så mange innvandrere trekker inn til Oslo og omegn. Men om det tier regjeringen, og har visstnok ingen spenstige planer nasjonalt. Kanskje ikke så underlig, for den som turte å gå inn i disse sakene, er jo den som gikk ut av regjeringen. Men nå skal hun kanskje bisto i en ”redningsaksjon” i Oslo.Ifølge VG starter Oslo Ap sitt årsmøte i dag, og med det også den offisielle jakten på ansiktet som kan ta opp kampen med Høyres ferske byrådsleder, Stian Berger Røsland, i kommunevalget neste høst. Statssekretær Espen Barth-Eide skal lede valgkomiteen, men sentrale kilder utpeker overfor VG allerede Libe Rieber-Mohn som den soleklare favoritten til vervet.

– Libe står veldig sterkt og vi er mange som mener hun vil være et godt valg, sier en sentralt plassert kilde i Ap.

VG mener å vite at Rieber-Mohn var aktuell til flere statsrådsposter i den rødgrønne regjeringen da kabalen ble lagt etter valget, samtidig som det påpekes at hun er omstridt blant innvandringsliberale i partiet. Spørsmålet er således om flertallet mener hun har den nødvendige tyngden og troverdigheten på feltet – og om Ap egentlig har noe valg, ”virkeligheten” forteller jo sitt.

Ifølge VG lanseres AUF-favoritt Tone Tellevik Dahl som Rieber-Mohns argeste konkurrent til jobben, men hun omtales også som et litt for ukjent fjes til å vinne kampen. Tidligere statssekretær Kjell-Erik Øie (49) i Barne- og familiedepartementet har også vært nevnt.Rune Gerhardsen ble byrådsleder i 1991, men siden 1997 har Ap vært i opposisjon i hovedstaden. Flere kilder sier til VG at Gerhardsen nå er uaktuell både som byrådsleder og som ordførerkandidat. Men han kan likevel ende opp med ordførervervet, særlig fordi det ligger an til en kvinne på toppen.

– En kvinnelig byrådslederkandidat og Rune Gerhardsen som ordførerkandidat synes jeg hadde vært en god idé, sier Fredrik Mellum, leder i Oslo Arbeidersamfunn.

Men så skal jo velgerne si sitt. Det kan være at Ap i regjeringen – der Ap har gitt nettopp integreringsfeltet til SV, ikke akkurat er et lykkelodd for Rieber-Mohns eventuelle vei til byrådsledervervet.