Æresdrap og æresrelatert vold

Medine (16) begravd levende

I de kurdiske områdene av Tyrkia er det fortsatt livsfarlig å være jente. Såkalte æresdrap er ikke uvanlig, der noen er mer groteske enn andre. Politiet har nå funnet den savnede Medine død. De mener hun er blitt begravd levende i et hønsehus i nærheten av hjemmet sitt. Faren og bestefaren er mistenkt.

Rita Karlsen , HRS

Ifølge nyhetsbyrået Anatolia skal politiet ha funnet Medine Memi (16) i en sittende stilling med hendene bundet sammen på ryggen. Hun ble gravd ned i et hønsehus like ved hjemmet sitt i landsbyen Kahta . Først 40 dager etter at hun forsvant, ble det groteske drapet avdeket, melder NRK.no.

Eksperter mener nemlig at Medine er blitt begravd levende. Obduksjonen viser at hun hadde lungene og magen full av grus og jord.

– Obduksjonen gir et hårreisende resultat. Hun hadde ingen merker på kroppen, og det var ikke tegn til narkotika eller gift i blodet hennes. Det betyr at hun var i live og fullt bevisst da hun var gravd ned, sier en av de medisinske ekspertene.

Faren og bestefaren til Medime er arrestert og siktet for drapet. Faren skal ha sagt at familien var ”lite fornøyd” med at hun hadde mannlige venner.

Jeg har dessverre ikke fantasi, og godt er det, til å forstå hva som kunne ha skjedd hvis den samme familien var ”svært misfornøyd” med Medines vennevalg. Det som derimot er mer interessant er hvilken straff, om noen i det hele tatt, faren og bestefaren vil få. Bestefaren er for gammel og faren må livnære sin øvrige familie? Man må virkelig ta seg i akt for å ikke henfalle til øye for øye, tann for tann.