Terrorisme og ekstremisme

Al-Qaida mistenkt somalier med norsk pass fengslet

I går hadde TV2-nyhetene en noe forvirrende reportasje om en somalier som er norsk statsborger som er blitt fengslet i Jemen. Den 50-årige mannen skal også være den eneste med norsk pass som er på FNs terrorliste. Mannen meldte flytting fra Norge tilbake til Somalia for 13 år siden, og skal siden ikke ha vært i Norge. Men det forvirrende er at han har fire barn i Norge, i alderen 9 – 16 år. Det heter at hans nåværende kone bor i Jemen. Har barnas mor pendlet? Hvordan går dette opp? Her er det flere ting som ikke stemmer.

Rita Karlsen, HRS

Ifølge TV2 Nyhetene var den 50-årige somalieren på vei fra Dubai til hovedstaden Sanaa da han ble arrestert på flyplassen. Siden skal ingen ha hørt fra han.

Nå frykter mannens herboende bror, Abdihakim Hussein Kahie (36), for at han utsettes for tortur i Jemen.

– Jeg er veldig redd for at han kan bli torturert, sier broren til TV 2.

Ifølge TV2 var det mannens kone – i Jemen – som varslet det norske konsulatet i hovedstaden om at ektemannen var anholdt. Det heter videre at 50-åringen har ett ekteskap bak seg i Norge, og har fire barn fra dette forholdet. De er alle bosatt i Norge og er norske statsborgere. I Dagbladet.no fremkommer det at barna er 9, 12, 14 og 16 år gamle.

TV2 har funnet frem via Folkeregisteret at 50-åringen meldte flytting fra Norge i mai 1997. Han kom til Norge i 1988 fra Somalia som flyktning og ble norsk statsborger i 1995. Det heter videre at etter utvandringen for 13 år siden har han ifølge familien aldri vært i Norge.

Men selv om altså mannen fikk opphold i Norge i 1995 som ”flyktning” har han tydeligvis ikke hatt noen problemer med å drive forretninger i Somalia og heller ingen problemer med å flytte tilbake, og det to år etter at han fikk norsk pass i lomma:

Den 50 år gamle mannen som sitter fengslet i Jemen ble pågrepet med norsk pass, på det som skal ha vært hans tredje reise til Jemen.

Av familien og bekjente omtales 50-åringen som en forretningsmann som på slutten av 90-tallet var med på å bygge opp telekommunikasjonsmarkedet i Somalia.

I intervju gjort i 1999 ga den 50 år gamle mannen uttrykk for at disse forretningene i hjemlandet gikk godt, og at teletjenestene har vært etterspurte av eksilsomaliere over store deler av verden.

Videre kommer det frem at 50-åringen har stått på FNs terrorliste siden 2001:

Mannens tidligere forretningsvirksomhet er imidlertid også årsaken til at han allerede 9. november 2001 havnet på FNs terrorliste, som en del av den somaliske Barakaat-grupperingen – nærmere bestemt som sjef for telekommunikasjonsdelen av Barakaat.

50-åringen står fortsatt oppført på FN-listen over «Specially Designated Global Terrorists» som ble oppdatert 25. januar i år, men det ligger ikke mange utfyllende opplysninger ute på FNs nettsider om hvorfor han havnet på terrorlisten.

Det mest konkrete er mannens navn og angivelige adresse i Mogadishu, samt et underlagsdokument som kort beskriver 50-åringens tilknytning til Barakaat-organisasjonen.

Ifølge TV2 fremkommer det ikke på FNs terrorliste hva som er mannens nasjonalitet. I feltet «nasjonalitet» står bare forkortelsen «na» – «not available», eller «ikke tilgjengelig». TV2 mener det i klartekst betyr at det hittil ikke har vært offentlig kjent at den terrormistenkte 50-åringen har norsk statsborgerskap. I tillegg skal han stå på den amerikanske finansdepartementets OFAC-liste som ble oppdatert 10. februar i år.

TV2 melder også at 50-åringen i et intervju med en amerikansk TV-kanal i januar 2002 nektet for at Barakaat-gruppen (etter 11.september 2001 ble gruppen oppført på FNs terrorliste) var forbundet med al-Qaida. På spørsmål om han fryktet at USA ville angripe Somalia med krysserraketter, svarte han:

– Det er det ikke bare jeg som gjør. Det er også frykt for at amerikanerne vil invadere oss.

Ifølge TV2 er FNs terrorliste en oppdatert oversikt over personer og sammenslutninger som regnes som medlemmer av eller assosiert med al-Qaida og Taliban. Personer som står på denne listen, blir gjenstand for ulike sanksjoner som reiserestriksjoner, våpenembargo og frysing av bankkonti. Det er FNs sikkerhetsråd som fører opp eller fjerner navnene på denne listen, som er opprettet med hjemmel i resolusjon 1267 i FNs sikkerhetsråd. FNs terrorliste gir altså FN-landene retningslinjer for hvem de er internasjonalt forpliktet til å treffe tiltak overfor. Utenriksdepartementet (UD) opplyser til TV2 at 50-åringen er den eneste norske statsborgeren som står på FNs terrorliste.

– Vi er klar over at en norsk statsborger ble oppført på FNs liste i 2001. Såvidt vi er kjent med, er det den eneste norske statsborgeren som er oppført på denne listen, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad til TV 2.

50-åringens herboende familie krever nå at Norge skal hjelpe mannen. Abdihakim Hussein Kahie sier også at han ikke kjenner til at broren var på noen terrorliste, men vedkjenner at han ”tidligere jobbet i Barakaat, men nekter bestemt for at broren er tilnyttet noe terrornettverk i dag.” (I dag?)

– Vi trodde aldri at noen kunne mistenke broren min for terror. Han har ikke noe med terrorisme å gjøre, sier 50-åringens bror.

Broren vil nå be norske myndigheter om hjelp, og frykter for hva som skjer med broren som sitter fengslet i Jemen.

– Vi vil at de skal hjelpe oss med denne saken og finne ut hvorfor han står på denne listen. Jeg er veldig redd for hva som kan skje med broren min og vil vite om han lever eller er død. Nå er det gått tre uker uten kontakt med ham, sier broren til TV 2.

Også til Dagbladet.no avviser Kahie og bystyrepolitiker Ahmed Wais (AP), som er en venn av familien, terrormistanker, og påpeker at 50-åringen er selvstendig næringsdrivende innen detaljhandel.

– Han er en vanlig forretningsmann, sier Kahie til Dagbladet.

Kahie forteller at han og mannens herboende barn kontaktet UD torsdag i forrige uke. Etter det har han ikke hørt noe, sier Kahie.

AP-politiker Wais hevder over Dagbladet at UD har gjort alt for lite i saken. Han mener bakgrunnen for saken kan være hawala-arrestasjonene i 2001. Da ble sju norsksomaliere varetektsfengslet etter en omfattende politiaksjon Oslo, mistenkt for å ha vært med på å finansiere terroranslagene via det uformelle banksystemet hawala. Saken ga imidlertid liten utelling for politiet, og ingen ble dømt for terrorisme. Men hva denne saken, fra 2001, altså fire år etter at 50-åringen har flyttet fra Norge, skal ha med 50-åringen å gjøre, ja, se det sier saken ikke noe om. Wais mener heller at det er skandaløst at 50-åringen er på noen terrorliste:

– Norske myndigheter burde gjort mer for å få fjernet mannen fra terrorlista. Det er en skandale at han fortsatt er der, sier Wais til Dagbladet.Broren ber om at mannen utleveres. – Blir han tiltalt for noe, må han få komme til Norge og bli tiltalt her, ber Abdihakim Hussein Kahie.

UD bekrefter derimot at de kjenner saken, uten at de (offentlig) vet så mye. Politiets sikkerhetstjeneste PST vil ikke kommentere saken.

Forvirret? Det er i alle fall jeg, og det synes som om det er mange faktorer i denne saken som ikke er kommet opp og frem. Jeg skulle likt å vite om mannen har fått opphold på feil grunnlag, hvordan han kan ha to barn i Norge som er født etter at han flyttet tilbake til Somalia, når han egentlig skilte seg (er han skilt?), hvilken rolle han har i en sak i Norge fra 2001, og dessuten lukter det noe annet: Mannen skulle vel ikke ha flere identiteter?