Innvandring

Svensketrikset på Norgegrensen

Et par fra Jordan har i syv år blitt i Sverige til tross for en rekke avslag på sine asylsøknader. I siste avslag het det at de måtte ut av landet. Men da kom imidlertid noen av dem som er satt til å forvalte reglene den utviste familien til unnsetning. Det er nemlig innført nye regler for arbeidsinnvandring i Sverige, og ved å kjøre familien over grensa til Norge hadde de beviselig vært utenfor EU. Vips; opphold.

Rita Karlsen, HRS

Historien sier ingenting om paret fra Jordan, som kom til Sverige i 2003 som asylsøkere, har behov for asyl, men det fremkommer at de i hele perioden har fått avslag på sine søknader om asyl.

I svenske Aftonbladet heter det at nygifte Ayman og hans kone flyktet fra Jordan i 2003. Etter syv år i Sverige bor de nå i Dalarna. Her jobber Ayman som butikksjef, og de er blitt en familie på fem med barna Enas (6), Elias (3) og Lina (1).

I forrige uke kom den endelige beskjeden fra det svenske Migrasjonsverkets overdomstol (migrationsöverdomstolen): familien skulle sendes ut av landet. Men, som Aftonbladet skriver, ”tack vare Vansbro kommuns integrationssamordnare Maud Granberg och Migrationsverket hittade de en lösning.”

For dagen etter avslaget satte familien seg i bilen og kjørte vestover – ut av EU og inn i Norge. Men de trengte jo et bevis for at familien hadde vært ”ute” av EU, og det ble enkelt løst ved at familien ble tatt bilde av ved siden av grenseskiltet (på ”riktig” side av grensen) til Norge.

– Vi behövde bevisa att de var i Norge, så vi åkte över gränsen med dator, mobil och kamera, och sökte tillstånd i Sverige som arbetskraftsinvandrare, säger Maud Granberg.

I 30 minusgrader pulsade de ut i snön och poserade vid gränsskylten.

– De större barnen tyckte att det var väldigt kallt. Men lillflickan tyckte bara att det var roligt, säger Ayman.

En timme senare var saken klar: hela familjen hade uppehållstillstånd, Ayman och frun fick dessutom arbetstillstånd. Ett unikt fall i Sverige.

– Det tog tid för mig att förstå att det var sant. Nu känns det jättebra, vi är jätteglada.

Hvorvidt ledelsen i Migrasjonsverket eller politikere er ”jätteglade” for slik bruk av reglene, sier historien derimot ingenting om. I de nye reglene om arbeidsinnvandring, som trådte i kraft i desember 2008, heter det at man som hovedregel skal søke om arbeidsopphold fra hjemlandet. Derimot kan også asylsøkere som har fått avslag på asylsøknaden benytte seg av regelen. Da kreves det at man har et arbeid å vise til – og at man har vært ute av Sverige. Som hovedregel vil da en søknad gå gjennom ambassaden, men det som tolkes som viktigst er at man kan bevise at man har vært ute av landet. Noen minutter i Norge ser således ut til å gi rekordhurtig saksbehandling. Det kan rett og slett bli folkerikt ved våre grenseskilt.