Ytringsfrihet

Så var Sudan krenket

Mens diskusjonen går i flere europeiske land knyttet til økseangrepet på Westergaard, så skaper Sudan overskrifter fordi de ikke liker en dansk film. Den er en forlengelse av nederlandske Gert Wilders film ”Fitna” og av de danske Muhammed-karikaturene, hevder det sudanske utenriksdepartementet. Og hva filmen handler om? Jo, folkemordet i Sudan.

Rita Karlsen, HRS

Det er antakelig nettopp filmens innhold som sudanske myndigheter ikke vil ha på noen film, og derfor benyttes nå den taktikken som europeiske myndigheter, med FNs velsignelse, og en rekke mediahus har beredt grunnen for: man kobler ”det” til islam, og hevder seg krenket.

Med utgangspunkt i det offisielle sudanske nyhetsbyrået Suna, heter det fra det danske nyhetsbyrået Ritzau:

Sudans regering har kastet dens vrede på den danske film «Hævnen», som instruktøren Susanne Bier er ved at indspille i Kenya og Danmark.

Filmen er en forlængelse af den islamfjendtlige hollandske film «Fitna» og de danske Muhammed-tegninger, mener det sudanske udenrigsministerium.

Ifølge Ritzau tar Susanne Bier’s film utgangspunkt i krigen i Sudans Darfur-region, hvilket jeg tolker til å være folkemordet i Sudan, og trekker videre veien fra flyktningleirer i Sudan til hverdagen i en sydfynsk provinsby.

Dette skal ha fått Sudans utenriksdepartement til å sende ut en pressemelding, der at opplyser at folkene bak filmen Hævnen har til hensikt å ”gjengi ikke-eksisterende forhold i Darfur”. Videre skal det hete i pressemeldingen at filmen representerer «et nytt skritt fra de fiendtlige krefter som arbeider for å forlenge krigen i Darfur”.

Talpersonen for Sudans utenriksdepartement, Muawiya Osman Khalid, sier at «produksjonen av denne rasistiske film må betraktes som en ny forlengelse av den notoriske ‘Fitna’-film og tegningene, der fornærmer profeten Muhammed».

Khalid skal videre fortelle at det danske filmtemaet har gjennomført opptak i Kukobi-flyktningleiren i Kenya, hvor de, fortsatt ifølge Khalid, har ført flyktningene bak lyset ved å få dem til å spille krigsofre fra Darfur mot en betaling på mellom 2.000 og 5.000 kenyanske shilling hver. Han hevder også at innbyggerne i Kukobi-leiren har igangsatt en kampanje mot filmen.

Det Danske Filminstitut støtter filmen med syv millioner kroner, og den ventes på danske kinoer i august – hvis ikke Sudan lykkes med sine krenkelsesargument.