Kvinner og likestilling

Halshugget sin kone, hevder han er offeret

Noen forsvarsstrategier er mer avskyelige enn andre. I USA står Muzzammil Hassan (45) tiltalt for å ha drept sin kone Aasiya Zubair Hassan (37). Aasiya ble funnet halshugget på kontorene til Bridges TV i februar i fjor. Dette er en islamorientert tv-stasjon som ble grunnlagt av det samme pakistanskfødte ekteparet i 2004 - for å motvirke negative stereotypier av muslimer. Hassans forsvarere beveger seg nå fra psykiatri til at Hassan er den mishandlede ektemannen.

Rita Karlsen, HRS

Det groteske drapet ble oppdaget etter at Muzzammil Hassan selv gikk til politistasjonen og fortalte at liket av hans kone lå i redaksjonslokalene. Kort tid etter ble det kjent at Aasiya hadde søkt om skilsmisse fra ektemannen etter åtte års ekteskap. I skilsmissesøknaden skal vold fra ektemannen ha vært et sentralt element. Politiet bekreftet i tillegg at Muzzammil Hassan allerede på dette tidspunktet var ilagt besøksforbud til parets felles hjem. De hadde to barn (5 og 7 år), i tillegg til to tenåringer (18 og 19) fra Muzzammil Hassans første ekteskap.

Da høringen startet i går, fortalte Hassans advokat at han ville bygge sitt forsvar både på at Hassan var mishandlet av sin kone og på psykiatriske årsaker, skriver chron.com (tips: Hodjas blog). Statsadvokat Frank Sedita skal ha reagerte med en utvetydig mine:

– Han hugget hodet av henne, sa Sedita. – Han hugget hodet av henne. Det er alt jeg har å si om at Hr. Hassan hevder å være en mishandlet ektefelle.

Nettopp hvilken forsvarsstrategi som skal benyttes er blitt et sentralt element i saken. For under gårsdagens høring sparket Hassan den advokaten som har presentert han i nesten ett år. Hassans tidligere advokat, James Harrington, strategi har vært psykiatri. Han ville fokusere på at Hassan hadde opplevd ”ekstreme følelsesmessige forstyrrelser” i tiden før drapet. Denne strategien kan være relatert til at måten Aasiya ble drept på fikk flere, blant annet Marcia Pappas som leder National Organization for Women, til å hevde at Aasiya er offer for et såkalt æresdrap, forankret i muslimske forestillinger om kvinners underordnede forhold til menn. Harrington avviste tidlig denne teorien, og advarte kvinneforkjempere mot å flytte fokuset vekk fra generell vold mot kvinner.

Derimot fikk psykiatristrategien seg et skudd for baugen under gårsdagens høring. Dommeren godtok nemlig statsadvokatens krav om å avvise en slik strategi, fordi forsvaret har brukt så lang tid på denne tilnærmingen. Men dommeren lukket ikke døren helt, idet forsvaret fortsatt kan få vurdere om de ønsker å gjøre bruk av psykiatri i rettssaken, som starter i mars.

Hassan erstattet Harrington med advokat Frank Bogulski. Bogulski har lovet ”et revolusjonerende forsvar”. Utenfor rettssalen forteller Bogulski at Aasiya var den dominerende parten i ekteskapet:

– Han var offeret. Hun fornærmet han verbalt. Hun hadde ydmyket han.

Men Nancy Sanders, tidligere nyhetsdirektør i Bridges TV, er skeptisk til Hassans påstander om å være en mishandlet ektemann. Ikke bare er Hassan en høy og tettvokst mann, mens Aasiya var liten og vever, men hun omtaler også Aasiya som en forsiktig kvinne:

– Jeg har aldri hørt henne nedvurdere ham på arbeidsplassen. Det var bare ikke hennes natur. Hun var veldig forsiktig.

Ydmyket = halshugge, ja det er vel likestilte ”offer”?

Det må være lov å håpe at amerikanske myndigheter bruker så lite penger på dette som mulig – og at Hassan betaler sine advokatutgifter selv.

Det kan jo for ordens skyld også nevnes at Muzzammil Hassan er et høyt utdannet mann, blant annet med en MBA fra Simon School of Business på University of Rochester.