Vold og overgrep

Drepte Brekke som hevn for Muhammedkarikaturene

Det var i september 2007 at Bo Brekke (50), leder for Frelsesarmeens arbeidet i Pakistan, ble skutt og drept på sitt eget kontor i Lahore. En ansatt under Brekke ble pågrepet samme natt, mistenkt for å ha fått leiemordere til å utføre drapet. Da rettssaken startet i dag, ble det imidlertid lansert en ny teori for mordet: Brekke skal angivelig ha blitt drept som hevn for Muhammed-karikaturene.

Rita Karlsen, HRS

Det er ikke noen ende på hva Muhammed-karikaturene og dets like kan brukes til. Går noe galt, er det jo bare å skylde på islamofobi og karikaturer i tilknytning til islam. Nå kan Aftenposten.no melde at det på drapet på Bo Brekke (50) i Pakistan i 2009 er blitt lansert en ny drapsteori. Den antatte hovedmannen, som ble angrepet samme natt som drapet skjedde, er senere blitt tiltalt for å ha betalt to leiemordere for å drepe Brekke. Saken er nå kommet opp for en såkalt «antiterrordomstol» i Lahore, der den startet i januar 2008. Senere har saken blitt utsatt flere ganger, blant annet på grunn av sikkerhetssituasjonen i Lahore og fordi det har vært uklart om den skulle gå for en antiterrordomstol eller en vanlig domstol. Til slutt falt valget på antiterrordomstolen, der det under dagens rettsmøte ble hevdet at det var Muhammed-karikaturene som utløste drapet på Frelsesarmeens Bo Brekke:

– Vi er overbevist om at drapet skjedde på bakgrunn av karikaturtegningene, som også ble trykket i enkelte norske medier. Min klient har ikke noe å gjøre med drapet, sa den tiltaltes forsvarer, Khawaja Waseem, ifølge Aftenposten.nos kilde i Lahore.

Men bistandsadvokaten til Frelsesarmeen mener er slik teori er et villspor.

– Vi er ikke i tvil om at den tiltalte er skyldig. Politiet har funnet våpen som ble brukt av drapsmennene. De skal ha utført drapet på oppdrag fra den tiltalte. I tillegg har den tiltalte og Brekke hatt interne samarbeidsproblemer, sier advokaten.

Politiet mener motivet for drapet var å dekke over en svindel. Denne skal Brekke ha vært på sporet av, og startet privat etterforskning. For å stoppe Brekke skal den tiltalte ha betalt to leiemordere for å ta livet av ham.

Det interessante med teorien om Muhammed-karikaturene er i så fall hva et slikt motiv skal føre til. Erstatning?