Islam

Krekars kalifat

VG Nett har fanget opp et intervju som mulla Krekar i oktober gjorde med den arabiske tv-kanalen al-Hiwar. Her forteller Krekar at når – ikke hvis – de har en islamsk stat, som Krekar mener bør ledes av Osama bin Laden, da først kan ”de” snakke med ”oss” (Vesten). Krekar bryr seg heller ikke mye om at nordmenn kan bli skremt av hans tanker, han mener heller at det er bra! Dette er altså den kjekke mannen som er erklært som en fare for rikets sikkerhet, og som sitter trygt i Oslo og sprer sin propaganda.

Rita Karlsen, HRS

– Muslimene vil bli som jødene i Europa, helt til de oppretter et kalifat (islamsk stat, journ.am.). Uten en stat har vi ingen verdi, sier mulla Krekar i et nytt intervju med tv-kanalen al-Hiwar, melder VG Nett.

VG påpeker at intervjuet ble sendt på den arabiske satellittkanalen i oktober, og ligger fritt tilgjengelig på YouTube – men verken norsk eller internasjonal presse har omtalt dette intervjuet tidligere. For så vidt interessant i seg selv, og kanskje enda mer interessant er det at nettopp VG Netts omtale av intervjuet ble fanget opp av internasjonale blogger, for eksempel hos Islam in Europe. I intervjuet snakker mulla Krekar med den islamistiske forskeren Azzaz Tamimi. I det lange intervjuet, som er gjort hjemme hos Krekar på Grønland i Oslo, kommer han også inn på forholdene for dialog med Vesten. Her gjør Krekar det klart hva han synes om Osama bin Laden og al-Qaida.

– Når vi har en islamsk stat, ledet av en som Osama Bin Laden, med en utenriksminister som Gulbuddin Hekmatyar eller Ayman Al-Zawahiri, da kan vi snakke med dem (Vesten, journ. anm.) som likeverdige parter, sier Krekar.

Gulbuddin Hekmatyar er leder for partiet Hezb-e Islami i Afghanistan, som er alliert med Taliban. Ayman al-Zawahiri er bin Ladens nestkommanderende i terrornettverket al-Qaida.Det heter vider at intervjueren Tamimi, som i likhet med Krekar selv, har bakgrunn fra islamistbevegelsen Det muslimske brorskap, konfronterer mullaen med at budskapet hans vil gjøre nordmenn redde. (Merk også at dette brorskapet benevnes som en islamistbevegelse).

– Dette, at du håper på en islamsk stat ledet av Osama bin Laden, det gjør nordmennene skremt?, spør Tamimi.- Ja…. Selv om det skremmer dem – bra!

Det er altså bra at nordmenn blir skremt? Ja, man kan forstå Krekar, for selv har han ikke alt for mye å bli skremt av i Norge, til tross for at han er erklært som en trussel for rikets sikkerhet. Det synes ikke som norske myndigheter tar ”trusselen” Krekar særlig alvorlig, og det kan jo vise seg å bli mer enn en pinlig affære for Norge.

Til VG Nett sier Krekar at han ikke angrer på intervjuet med den arabiske tv-kanalen.

– Hva har jeg å tape på dette intervjuet? Jeg får oppmerksomhet fra sør og nord uansett. Dette intervjuet skader meg ikke, sier Krekar i en kommentar til VG Nett.– Støtter du Osama bin Laden?– Jeg beskriver ham slik han er, jeg sammenlikner ham. Hvis jeg støttet al-Qaida, ville jeg si det uten frykt, sier Krekar og gjentar at han ikke har noen forbindelse med terrornettverket.

VG forteller videre at i intervjuet bruker Krekar ordet ”kalifat” for å beskrive staten der han forestiller seg al-Qaida-toppene som ledere, da ”kalifatet er endestasjonen for disse bevegelsene.” Ifølge terrorekspert Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt, er dette knyttet til at jihadister mener at alle grenser er illegitime. Med unntak av det islamske emiratet under Taliban er ingen stater i dag legitime i deres øyne. Jihadistene er opptatt av å vinne territoriell kontroll uansett hvor, og etablere emirater de tenker seg skal utvide seg og overlappe hverandre og deretter smelte sammen i en overnasjonal enhet. Men Lia påpeker at hva dette skal være og hvordan det skal se ut, det er de mindre klare på.

Til VG Netts påpekning av at Krekar mener at et slikt kalifat må være opprettet før det er aktuelt med dialog, sier Lia at dette er ikke så ulikt hva andre hevder:

– Det er ikke så ulikt det Zawahiri (al-Qaidas nestkommanderende) og andre har sagt. Hvis USA trekker seg ut av den islamske verden og Israel slutter å eksistere, kan jihadistene tenke seg en dialog. Vesten kan fortsette å eksistere så lenge de aksepterer kalifatet som en dominerende kraft i verden. De har tilbudt våpenhvile flere ganger til amerikanerne og europeerne, men ikke Israel og jødene.

Krekar sier i intervjuet at han ikke vil utelukke at det om 20 år kan ha oppstått en islamsk stat ledet av Osama bin Laden, og tar til orde for at muslimene må behandle Vesten på samme måte som Vesten behandler muslimer.

– Hvem av våre fiender er det som ikke er som oss? Hvorfor er vi ikke stolte av de som står midt i kampen og skremmer verdens største supermakt?, spør Krekar retorisk og viser til at israelske og amerikanske ledere også skryter av sin egen krigsinnsats.

Han hevder videre at den jihadistiske islamistgruppen Ansar al-Islam fortsatt kjemper mot amerikanerne i Irak og kontrollerer flere områder der, selv om han innrømmer at motstanden er noe svekket etter at amerikanerne allierte seg med sunnimuslimske stammeledere for å begrense opprøret. ”Takket være Gud”, sier Krekar til VG Nett om Ansar al-Islams pågående aktiviteter.Men han avviser overfor VG Nett at han har noen kontakt med Ansar al-Islam.

Det blir spennende å se hva Norge skal finne på med mulla Krekar når den amerikanske presidenten Barack Obama kommer til Norge for å motta fredsprisen. Kanskje vi skal sette Krekar på første rad i rådhuset, til spott og spe for egen mangel på handlekraft, men også for å vite hvor vi har han?