Vold og overgrep

Beskyttelsespenger forsøkes innført i Danmark

- Du bor i vårt distrikt! Det var beskjeden en kvinnelig forretningseier på Blågårds Plads på Nørrebro i København fikk av innvandrergjengen som avkrevde henne for beskyttelsespenger.

Rita Karlsen, HRS

Konfliktene på Nørrebro har ifølge Berlingske.dk tatt en ”ubehagelig dreining”. Det er nå avdekket at flere forretninger er blitt avkred såkalte beskyttelsespenger av innvandrergjenger. Hvor lenge fenomenet har eksistert er ikke kjent, da det fryktes for at de som utsettes for dette kan velge å tie i frykt.

Men ”Helene” (som ikker er hennes riktige navn) fra Nørrebro har tatt bladet fra munnen: Hun forteller at mandag 21. september ringte det på døren med beskjed om at hun har ”sin forretning i deres distrikt og derfor må betale.” De hadde derimot ikke regnet med at den samme kvinnen hadde et overvåkningskamera. Filmen har hun nå levert til politiet, som i neste uke vil fremstille den ene av mennene som truet med å brenne forretningen ned hvis Helene ikke gav dem penger.

– De bruger dig som en dankortautomat, og der er ikke spor beskyttelse i det. Står de en aften og skal i byen, så må du betale. Ad libitum. Det var også derfor, at de ikke nævnte noget beløb, men jeg har ikke lyst til at være deres dankortautomat, forteller Helene til Berlingske.

Henrik Svindt, lederen av bandeenheten i Københavns Politi, er rystet over utviklingen:

– Det er fuldstændig vanvittigt. Det er så lidt dansk, som noget kan være og derfor er det vigtigt, at politiet får et hint af borgerne, og man ikke bare trækker gardinerne for. Så vil det lykkes banderne at sætte sig på kvartererne. I stedet må man sige: Det vil vi ikke være med til.

Det antas at alle gjengoppgjørene på Nørrebro den siste tiden har ført til at de samme gjengene ikke har hatt tid til å tjene penger, og at de derfor nå forsøker å innføre beskyttelsespenger. Svindt bekrefter at politiet er kjent med utviklingen, men at det er få som tør stå frem og fortelle om det:

– Overordnet er vi godt klar over, at beskyttelsespenge er en af indtægtskilderne for banderne. Vi har flere tilsvarende sager.

Helenes avvisning av kravet om beskyttelsespenger ser også ut til å ha sin pris. I forrige uke skal alle vinduene i hennes forretning ha blitt knust, som alene tilsvarte en kostand på 50 000 dkr. I tillegg følger kostnadene for de sikkerhetsanordninger hun har sett seg nødt til å etablere.

Her er det bare å håpe at danskene får kvalt ”de udanske metodene” ved fødselen.